Száz szobabiciklit visz a Kossuth térre

2014. április 23.


Új Dunántúli Napló - 2014-04-23 - 4. oldal


Különös ötlettel jelentkezett a közelmúltban Boros Linda edző és dr. Ráth Gábor, a Pécsi Gyermekgyógyászati Klinika fül-orr-gégészeti részlegének vezetője: száz spinning kerékpáros teker majd május elsején a Kossuth téren. A beteg gyerekekért szervezett jótékony akcióról dr. Ráth Gábort kérdeztük.

- Ha jól számolom, száz ember teremkerékpáron két óra alatt úgy ötezer kilométert teker le. Komoly teljesítmény.
- A cél ennél sokkal mélyrehatóbb. Az ötlet úgy jött, hogy a régi bőrgyár mögött van egy edzőterem, s magam is oda járok terembringázni. Nagyon jó kis közösség ez, és elhatároztuk, hogy megmozgatjuk a pécsi civileket, népszerűsítve a mozgást, a spinningelést.

- Miért kell kivinni a szobabicikliket a Kossuth térre?
- Az akció így bizonyosan emlékezetes marad. Másrészt azzal is összekapcsoltuk a programot, hogy a Gyermekklinika kis betegei részesüljenek a bevételből, miután igen szegényes költségvetéssel gyógyítunk.

- Van egyáltalán a régióban összesen száz darab spinningkerékpár?
- Létezik egy cég, ahonnan nagy számban lehet terembringákat bérelni. Eddig már több mint nyolcvanan jelentkeztek a május elsejei jótékony akcióra, sőt, van annyi bringa, hogy akár kétszázan is jöhetnek. Egyébként jó hangulatú program lesz, vidám zenével és három edző irányításával, Boros Linda szervezésében.

- Mit hoz ez a beteg gyerekeknek?
- Körülbelül kétszázezer forintról van szó, s miután az osztályon évente több mint ezer mandula-, orr- és fülműtét zajlik, sőt, a légútba kerülő idegen testeket is mi távolítjuk el, a gyermeküket kísérő anyukák sokszor egy székben bóbiskolva töltik az éjszakákat, a kis betegek mellett. Azt tervezzük, hogy ágyakat rendezünk be a számukra.

- Fül, orr, gége. Mind meglehetősen fájdalmas területek. Hogy sikerül közös hangot találni a gyerekekkel?
- A kicsiket semmiképp nem szabad becsapni. Ha azt mondom neki, hogy nem fog fájni, akkor az valóban nem is fájhat. Megjegyzem, szerencsére nagyon kevés olyan vizsgálat van, ami valóban fájdalmat okoz.

A gyermekfülsebészet a szakterülete

Dr. Ráth Gábor 1971-ben született Pécsett. A Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett 1989-ben. A PTE Általános Orvostudományi Karán 1995-ben szerzett diplomát, és a PTE Fül- Orr-Gégészeti Klinikájára került. Szakvizsgázott felnőtt-, majd gyermek fül-orr-gégészetből, audiológiából, 2011-ben PhD-fokozatot szerzett, azóta vezeti a PTE Gyermekgyógyászati Klinikájának fül-orr-gégészeti részlegét. Felesége, Tóth Edit tanárnő, két fiuk van, Péter 10 és Marci 8 éves.

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!