Aki helyre teszi az immunrendszerünket

2014. április 7.

bama.hu - 2014-04-06 

A Batthyány-Strattmann László Életműdíj a magyar orvosok egyik legkiemelkedőbb elismerése. A PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinikájának igazgatója, dr. Czirják László több mint három évtizednyi szakmai tevékenységéért kapta meg a napokban a kitüntetést.

– Volt egy felmérés tíz évvel ezelőtt, mely szerint háromszor annyi a gyulladásos mozgásszervi betegség Magyarországon, mint Európában.
– Ez koránt sincs így, ezen a téren szerencsére mi is átlagosak vagyunk. Az viszont igaz, hogy a betegek közel harmada mozgásszervi problémákkal keresi fel a családorvosokat. Inkább a ritka immunológiai betegségekben állunk rosszabbul. Például a lupust, vagy a sclerodermát említeném. Úgy másfél ezer ilyen különleges immunbeteg fordul meg a pécsi klinikánkon évente.

– Az sem igaz, hogy minden ötven fölötti embernek van valamilyen reumatikus panasza?
– Ennek megértéséhez előbb a reuma fogalmát kell tisztázni. A magyarországi reumaértelmezés fürdőkórházakból indult, és az ízületi kopásokra, csontritkulásra koncentrál. Nyugaton a reumatológia a gyulladásos betegségeket fedi le. Nálunk jobban kettéválik a két terület és a gyulladásos immunológiai bajokkal leginkább az egyetemi klinikák foglalkoznak. Mozgásszervi gondja úgy kétmillió embernek van, gyulladásos mozgásszervi panasza 100 ezernek lehet.

– Egyre többet hallani az autoimmun betegségekről. Ez is afféle járulékos civilizációs gond?
– Ha az összes betegséget nézzük, akkor minden harmadiknál megfigyelhető az immunrendszer kóros működése. Autoimmun probléma azonban – amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit „idegen testnek” érzékeli – ennek csak igen kis hányada, és nincs több mint régen.

– Életműdíjat kapott. Mi az, amire harmincéves munkásságából személy szerint a legbüszkébb?
– Hogy négy évig az európai reumatársaságok szövetségének a főtitkára voltam, és erre a posztra igen ritkán választanak kelet-európai orvost. Másrészt hogy 2002-ben megalapítottam a Reumatológiai és Immunológiai Klinikát, amelynek híre van az egész kontinensen, mert igen jó a szakmai kollektíva.

– Hogy vigyáz az ízületeire egy reumatológus?
– Sokat gyalogolok a természetben, barangolok a magyar történelmi vidékeken. Kikapcsolódásként pedig főként történelmi tárgyú könyveket olvasok.

Debrecenből érkezett Pécsre klinikát alapítani

Dr. Czirják László 1954-ben született Budapesten. Püspökladányban nőtt fel, Debrecenben végezte el 1978-ban az Orvostudományi Egyetemet. A DOTE III. számú Belklinikáján dolgozott 1995-ig, s ott jutott el a docensi címig. Pécsre 1995-ben került, a PTE II-es számú Belklinikájára nevezték ki társprofesszornak. 2002-ben megalapította és azóta is igazgatója a Reumatológiai és Immunológiai Klinikának, mely az Irgalmasok útján kezdte a munkát, hét éve pedig az egykori Honvéd Kórház területén kapott végleges és a korábbinál jóval nagyobb helyet. Felesége, dr. Gál Magdolna ugyancsak orvos, két fiuk van, Loránd 35, Márton 28 esztendős.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!