Ösztöndíj tehetséges fiatal kutatóknak

2014. április 4.


orientpress.hu - 2014-04-03 

Összesen 6,75 milliárd forintot fordít a tehetséges kutatók támogatására a magyar kormány a Nemzeti Kiválóság Program keretében – jelentette ki Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára a Nemzeti Kiválóság Program „A tehetség a jövőnk!” elnevezésű záró konferenciáján, csütörtökön. Hiszük abban, hogy e programmal hazánkban vonzóvá tehetjük a kutatói életpályát - emelte ki.

A kiválóság támogatása és a tehetség gondozása minden szereplő részéről elkötelezettséget követel – jelentette ki Biró Marcell. A kormányzat ennek megfelelően a Nemzeti Kiválóság Program keretében immáron többedik alkalommal nyújt támogatást az arra érdemesnek talált tehetségeknek - emlékeztetett. Az elkötelezettség megjelenik az ösztöndíjasok részéről is: „aki életét a tudománynak szenteli, azt hosszas mérlegelés, belülről fakadó elkötelezettség és az eredmények hasznosságába vetett hit teszi erősebbé” – mondta az államtitkár.

A kutatás igényli a tudást, „elődeink felhalmozott eredményeinek alapos ismeretét és a jövőbe tekintés, az újdonság fellelésének képességét is” – jelentette ki, majd hozzátette: a tudományos kutatás eredményei az egész közösség javára válnak, és így a tudós kutató a „haza üdvére és a köz szolgálatára” tevékenykedik.

A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) által kezelt Nemzeti Kiválóság Program keretében a magyar kormány uniós források felhasználásával, 6,75 tized milliárd forintot fordít a kutatók támogatására. A fő cél, hogy a kutatói életpálya minden szakaszában nemzetközi színvonalú támogatást nyújtson a kimagasló tehetségű hallgatóknak és a kiváló fiatal, valamint tapasztalt oktató-kutatóknak. További cél, hogy kialakuljon egy érdekeltségi és motivációs rendszer a kiváló kutatómunkák végzéséhez, különösen a műszaki és természettudományok területén. Továbbá elősegítsék az oktatói-kutató életpálya tervezhetőségét annak egyes szakaszaihoz biztosított támogatással, valamint támogassák a kutatói számok növelését és a hazai kutatói mobilitást. Az elnyert ösztöndíjból a hazai felsőoktatás valamelyik intézményében hasznosuló munkát végeznek.

Az állam bízik abban, hogy a program hozzájárul a kutatói életpálya vonzóvá tételéhez, melynek minden szakaszában szeretnének támogatást nyújtani. 'A jó állam elhárítja az akadályokat tehetséges tagjai útjából így biztosítva, hogy kutatóink, oktatóink a nemzetgazdaság szempontjából jelentős eredményeket érjenek el, mely mindannyiunk számára hasznos' – zárta gondolatait Bíró Marcell.

 http://orientpress.hu/126661

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!