Robin Williams doktora Pécsre jött

2014. március 19.


TV2 - Tények - 2014-03-18 - 19:10

Várkonyi Andrea (műsorvezető): - Pécsett tartott előadást orvostan hallgatóknak az igazi Patch Adams, a különc bohócdoktor, akiről 1998-ban filmet is forgattak Robin Williams főszereplésével. A doktor, azt szokták mondani, még a haldoklót is megnevetteti, a legtöbb esetben pedig a betegek szorongását oldva gyógyít is. Az igazi Patch Adams tarka ruhában, kékre festett hajjal, és óriási bajusszal tartott előadást az egyetemen.

Wels Péter Mátyás (szerkesztő): - A különc orvostanhallgató kórházi gyakorlata közben jön rá, hogy a humor oldja a betegek szorongását, könnyebben gyógyulnak. Még egy haldoklóval is meg viccelődni. Bár morbid tréfának tűnik, de egy súlyos beteg is könnyebben fogadja el sorsát, mert őszintén és humorral beszél vele. A bohócdoktor Patch Adamset Robin Williams játssza a nagysikerű hollywoodi filmben. S az igazi Patch Adams, aki a pécsi klinika meghívására tartott előadás. A különc doktor azt mondja, havi hatszáznegyven levelet írt kézzel, nem használ computert, e-mail címe sem, mégis a világ százhúsz országában járt már, és több száz előadást tart évente. A film egyik jelenete, amikor a nőgyógyász kongresszusra érkeznek az orvosok. Itt az évfolyam legjobbját Patch Adamset kérik meg, hogy szervezze meg a fogadásukat, ő pedig az orvosokat is megvicceli. Az igazi Patch Adams 2011. óta saját klinikájának felépítésén dolgozik, ez egészen új elvek alapján működik majd. Például sokkal többet foglalkoznak a betegekkel. Az első találkozás az orvossal legalább három órás kell, hogy legyen. Minden kiegészítő kezelést elfogadnak, az orvosok saját egészségükkel is törődnek, játék és a humor a gyógymód része. A vidámság, szeretet, kreativitás és együttérzés. Ezek a gyógyítás alapelvei, mondja Patch Adams. A humor pedig az a trükk, amivel a betegeket bevonjuk a gyógyításba, a humor ellen ugyanis senki sem tud védekezni. Akkor is nevet, ha nem akar. Az orvosi kar dékánja azt mondja, Patch Adams módszere nem alternatív gyógymód, hanem a hagyományos orvoslásba beépítve lehet alkalmazni. 

Miseta Attila (dékán, PTE ÁOK): - Mindent meg lehet tanulni, ha nem is teljes egészében, de elemeit be lehet építeni, elsősorban a türelmet, a megértést, és a humort.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!