A Pécsi Tudományegyetem szerepvállalása a migrációs-egészségügyi szakemberképzés területén

2013. december 17.

Lifelong Learning Program logoja

 

A PTE-ÁOK, Műveleti Medicina Tanszék Migrációs-egészségügyi Tanszéki Csoportja egy rangos konzorcium tagjaként széleskörű tananyag-fejlesztési projektbe fog, amely elsősorban az egészségügyi szakszemélyzet multikulturális ellátással kapcsolatos kompetenciája fejlesztésére irányul. A C2ME/Competence projektet megvalósító konzorcium koordinátora az University of Amsterdam. A PTE ezen a területen végzett munkája elismerését jelenti, hogy az igen szerteágazó tevékenységet magában foglaló projekten belül a minőségbiztosítás Egyetemünk Migrációs-egészségügyi Tanszéki Csoportjának feladata.

A konzorcium tagjai közt olyan jeles intézmények találhatók, mint:

  • University of Leicester
  • University of Antwerpen
  • Justus-Liebig-Universität Gießen
  • University of Limerick
  • University of Edinburgh
  • University of Sevilla
  • University of Copenhagen
  • Norwegian Centre for Minority Health Research (NAKMI)
  • University of Maryland
  • Hopitaux Universitaires de Geneve

PTE. ÁOK. logoja

A konzorcium célja, hogy válaszoljon azokra a kihívásokra, melyeket az Európai Unió felé fokozottan gyorsuló, gazdaságilag is jelentős migráció jelent. Ez egybecseng azzal a programmal – Migrációs Egészségügyi Mesterképzés – melyet a PTE migrációs egészségügyi teamje koordinálásával, a hat európai egyetemet magában foglaló CHANCE konzorcium most fejezett be és jelenleg folyik az akkreditációja.

A C2ME projekt célja, hogy kidolgozzon egy, az egyetemi karok oktatóinak, oktatói stábjának szóló fejlesztési programot. A medikus-, és az egészségügyi szakemberképzésnek tartalmaznia kell olyan képzési elemeket, amelyek hozzájárulnak a kulturális kompetenciák kialakulásához. Az elmúlt évtizedekben kialakult, új keletű tantárgy elengedhetetlen az egészségügyi szakemberek, orvosok munkája során kialakuló szakember-páciens kapcsolat, ill. a betegek együttműködésének kialakításához, javításához.

A most induló projekt elsősorban a kulturálisan összetett, soknemzetiségű környezetben végzett munka még hatékonyabbá tételére, annak fejlesztését célzó program kidolgozására irányul. A projekt nyitórendezvénye december 18-19-én Amszterdamban kerül megrendezésre, amelyen a Migrációs-egészségügyi Tanszékcsoport képviseletében Dr. Marek Erika adjunktus bemutatja a program minőségbiztosítási (quality assurance) tervét. A rendezvényen a konzorcium jelöltjeiből megalakul a Quality Assurance Board is, melynek vezetője Dr. Szilárd István professzor, a projekt minőségbiztosítási moduljának vezetője.

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!