Kétmilliárd forint jut a pécsi rákgyógyításra

2013. szeptember 19.


Új Dunántúli Napló - 2013-09-19 - 3,4. oldal

Novemberben kezdődik és 2015 nyaráig tart az a program, amelynek részeként a pécsi Onkoterápiás Intézet teljesen megújul majd.
- A kétmilliárd forintos projekt célja, hogy a dél-dunántúli régió lakosságának egyenlő hozzáférést biztosítson az onkológiai ellátáshoz - mondta el a tegnapi sajtótájékoztatón dr. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója.
A rákos betegségek rendkívüli gyakoriságát jól jellemzi, hogy az elmúlt évben a Pécsett 72 500 járóbeteg 148 ezer esetben, valamint 9500 fekvőbeteg 19 ezer esetben szorult valamilyen kezelésre.

 jelenlegi helyzeten sokat javíthat az a beruházás, amelynek az anyagi hátterét egy, a közelmúltban elnyert pályázat biztosíthatja.
- A projekt célja, hogy a dél-dunántúli régió lakossága valamennyi társadalmi rétegének méltányos és egyenlő hozzáférést biztosítson az onkológiai ellátáshoz, ezáltal hozzájárulva a rosszindulatú daganatok okozta halálozás csökkentéséhez - mondta el a tegnapi sajtótájékoztatón dr. Decsi Tamás, a Klinikai Központ főigazgatója. - Az elnyert támogatás kétmilliárd forint, ebből részint az Édesanyák úti épületet újítjuk fel, részint pedig a jelenlegi eszközparkot bővítjük.
- Két éve, amikor átadtuk az új sugárterápiás gépet, azt mondtuk, hogy ez egy valódi mérföldkő a gyógyításban - nyilatkozta dr. Kollár Lajos, a projekt orvosszakmai vezetője. - Nos, ezt a mostani beruházást akár dimenzióváltásnak is mondhatjuk, hiszen valóban óriási előrelépést hozhat a kezelésekben.
A program megvalósítása idén november elsején indul, s a tervek szerint 2015. június 30-ig tart.

Száz esztendőt ugranak: a teljes épület megújul
A több mint egymilliárd forintba kerülő építkezés keretében az Onkoterápiás Intézet jelenlegi - egyébként már csaknem százéves - déli és középső szárnyát elsőként teljesen lebontják, majd egy új komplexumot húznak fel. Itt kap majd helyet a fekvőbetegrészleg, a kúraszerű kemoterápiás ellátóegység, a szakrendelők nagy része, s itt alakítják ki a klinikai sugárbiológiai laboratóriumot is.
A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott: a munkálatok végeztével rendezett és emberi körülmények között működik majd a regionális onkológiai centrum Pécsett. Az építkezések alatt a kezelések természetesen nem szünetelnek, ám a beruházás nyilvánvalóan okoz majd kisebb fennakadásokat, amihez mind a betegek, mind a családtagjaik, hozzátartozóik türelmét kérik a klinika munkatársai.

A két éve átadott gép is sokat javított a helyzeten
2011 májusában adták át a pécsi Onkoterápiás Intézetben az ország egyik legkorszerűbb sugárterápiai gépét. A Novalis Tx berendezés az egész test területén alkalmas nagy precizitású sugárterápiás és sugársebészeti kezelések elvégzésére, az eddigieknél lényegesen rövidebb kezelési idők mellett.
A kezelések az év augusztusában kezdődtek meg, az új sugárterápiás eljárások bevezetése ezután fokozatosan zajlott, s nagyjából az év végére állt be. Tegnap elhangzott: a fejlesztés jelentősen segítette a régió betegeinek ellátását, s kiegészítette az addigi kezelési lehetőségeket - ám éppen a nagyfokú precizitása miatt roppant időigényes munkát kíván, ennélfogva nem tudott mindenkit kiszolgálni. A mostani beruházás részeként érkező új géppark ezen a helyzeten is sokat javíthat majd.

Új eszközök is érkeznek
CT -szimulátor: a háromdimenziós besugárzás tervezésének legkorszerűbb eszköze, minden szögből tud képet csinálni a daganatról.
brachyterápi ás készülék: a testbe helyezett, helyben sugárzó gyógyítás eszköze, amely elsősorban a nőgyógyászati terápiáknál hasznos.
CATO -rendszer: ez egy korszerű, számítógép-vezérelt, kemoterápiás keverékinfúzió-összeállító rendszer, a hozzátartozó épített, eszközös és informatikai fejlesztésekkel. Előnye, hogy precizitása miatt a beteg pontosan annyi szert kap, amennyire szüksége van.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!