Mosollyal a gammasugárzással szemben

2013. július 18.

Új Dunántúli Napló - 2013-07-18 - 5. oldal

Astellas díj Könyvesné Sarkadi Margit ezernyi teendője mellett is az emberre figyel

Az Astellas díj az egészségügy egyik legmagasabb elismerése. A szakdolgozók kitüntetését idén a járóbeteg- ellátásban Könyvesné Sarkadi Margit kapta meg, aki a Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet szakasszisztense.

- Hogy dől el egy ilyen cím sorsa?
- Az intézetünk professzora, dr. Zámbó Katalin jelölt az elismerésre, melyhez igen részletes pályázati anyagot kellett mellékelni, szakmai hitvallással és szakirányú önéletrajzzal. Itt jegyezném meg, hogy a kollektívánknak igen sokat köszönhetek, hiszen 98 százalékos az intézet betegelégedettségi mutatója. Végül csaknem hetven vetélytársat megelőzve nyertem el a díjat.
- Mi a dolga a Nukleáris Medicina Intézet szakasszisztensének?
- A régió izotópdiagnosztikai vizsgálatai. Persze ez így nagyon száraz, szóval sok olyan elemzés, amit az egész Dél-Dunántúlon csak itt lehet elvégezni. Döntően daganatos betegekről van szó, akik már tudnak a betegségükről, vagy itt tudják meg, tehát igen emberséges, körültekintő tájékoztatást igényelnek. Ezért mindenkor igyekszem barátságos, személyes viszonyt kialakítani a hozzánk kerülőkkel.
- Mikor elégedett a saját tevékenységével?
- Elsősorban a betegek visszajelzése számít, de szakmailag is próbálok hibátlanul teljesíteni. Egyik sem egyszerű feladat. Az emberek ugyanis félve jönnek ide, hiszen radioaktív készítményt kapnak, és sugárzást érzékelő gépekkel kerülnek kapcsolatba, így csak nagyon mély beszélgetésekkel lehet feloldani a szokatlan helyzetet. Másrészt igen sokirányú a munkám. Irányítom az intézet szakdolgozóit, emellett én vagyok a minőségirányítási, sugárvédelmi, környezetvédelmi, katasztrófavédelmi felelős, a személyi ügyeket is intézem, szóval van mire odafigyelni. No és diplomás diagnosztikai képalkotóként vezető vagyok a kamarában, s kongresszusokra járok előadásokat tartani.
- Mit csinál, ha kilép a kórház kapuján?
- Sokat járok színházba, és ha tehetem, akkor a Balatonra is.


Évtizedek a klinikákon

Sarkadi Margit 1958-ban született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnázium fizika tagozatán érettségizett, diplomát szerzett a PTE Egészségtudományi Karán, betegjogi képviselő, egészségügyi menedzser. 33 éve a PTE klinikáin dolgozik, izotóplabor és radiofarmakológiai szakasszisztens, a kamara képalkotó diagnosztikai szakágának egyik vezetője. Fia, Dávid 27 éves, villamosmérnök, informatikus.
 

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!