In Memoriam Dr. Pámer Zsuzsanna

2013. június 28.

 

 

 

In Memoriam Dr. Pámer Zsuzsanna

Évek óta tudtunk betegségéről, mégis megdöbbenéssel fogadtuk a megrázó hírt: Dr. Pámer Zsuzsanna egyetemi docens, a Szemészeti Klinika intézetvezető-helyettese, tantárgyfelelőse 2013. június 24-én hosszantartó, súlyos betegségben elhunyt.

Halála óriási veszteség családjának, férjének és leányának, szüleinek, testvéreinek, és pótolhatatlan veszteség a Pécsi Szemészeti Klinika kollektívájának, az általa oktatott diákoknak, rezidenseknek, és az egész magyar szemész társadalomnak.

Dr. Pámer Zsuzsanna Pakson született 1960-ban. A Pécsi Leőwey Klára Gimnázium német nemzetiségi tagozatán érettségizett, majd 1985-ben „summa cum laude” eredménnyel végezte el a Pécsi Orvostudományi Egyetemet.

1985 óta a Pécsi Szemészeti Klinikán dolgozott. 1989-ben szemészetből jeles eredménnyel szakvizsgázott. A szakvizsgát követően tíz hónapon át DAAD-ösztöndíjasként a Müncheni Szemészeti Klinikán, majd másfél évig Amerikában, a Houston-i University of Texas Hermann Eye Center-ben szintén ösztöndíjasként végzett kutatásokat. 1997-től osztályvezető adjunktusként, 2009 óta egyetemi docensként dolgozott a Szemészeti Klinikán, 2002-ben tudományos minősítést (PhD) szerzett. 2003 óta a Klinika igazgatóhelyettese is volt.

A Szemészeti Klinikán a német nyelvű orvostanhallgatók oktatását szinte egyedül végezte, de az angol, illetve a magyar nyelvű oktatásban is nagyon aktívan vett részt. Számos hallgató gyakorlatvezetőjeként, illetve rezidensek tutoraként adta át hatalmas ismeretanyagát. Lelkes, magával ragadó, maximalista oktató volt. A tanítványai szerették, tisztelték, becsülték.

Utánpótlás nevelési munkáját a tudományos diákköri kongresszusokon elhangzott nagyszámú előadás, és államvizsga dolgozatok mentori vezetése jellemzik.

2010-ben a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa oktatói tevékenysége elismeréseként „Arany Katedra” díjban részesítette, amire nagyon büszke volt. Amikor idén tavasszal Budapesten egy nagy ünnepség keretében neki ítélték az „Év Orvosa” kitűntetést, és átvehette az azzal járó „Astellas Díj”-at, megfogalmazta Ars poeticáját: „Számomra az orvoslás szolgálat, s nem szolgáltatás”.

A Szemészeti Klinikán 2007-ben megszervezte a makula ambulanciát, ahol 90%-os eredményességel kezelik azóta is a makula degenerációban szenvedő betegeket.

Főnökei, kollégái, beosztottai tisztelték és nagyra becsülték.

Az utolsó erejéig dolgozott a tőle megszokott óriási teherbírással, pontossággal, lelkiismeretességgel, igényességgel, igen magasra állítva a szakmai mércét a maga és kollégái számára is.

 

Kedves Zsuzsa!

A Szemészeti Klinika valamennyi munkatársa, a magam és családom nevében is búcsúzom Tőled.

Köszönöm, hogy 28 éven keresztül együtt dolgozhattam Veled.

Köszönöm az emberségedet, a mindig segíteni akarásodat, hasznos tanácsaidat, a nagyszerű szakmai munkádat, és a barátságodat.

Fájó szívvel búcsúzom, nyugodj békében!

 

Dr. Biró Zsolt
PTE, Szemészeti Klinika igazgatója

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!