Jól halad a 400 Ágyas Klinikai Tömb rekonstrukciója

2013. június 5.

Szállodai szintű ellátás


Új Dunántúli Napló - 2013-06-05 - 1,3. oldal

Jövőre adják át a teljesen megújuló klinikai tömböt

Jól halad a 400 ágyas klinikai tömb rekonstrukciója - erről tegnap a sajtó munkatársai is meggyőződhettek, mivel a Pécsi Tudományegyetem bejárást szervezett az építkezésre. Ahogy Tóth Kálmántól, a beruházás orvos-szakmai vezetőjétől megtudtuk, az épületben egy- és kétágyas, saját vizesblokkal rendelkező szobák kapnak majd helyet, s véleménye szerint ez a szállodai szintű szolgáltatás valóban nyugat-európai színvonalú lesz.
Korábban is hallottuk már, hogy a vállalt ütemtervnek megfelelően halad a 400 ágyas klinikai tömb rekonstrukciója. Ezt immáron magunk is megerősíthetjük, hiszen ott voltunk a keddi sajtóbejáráson. Bár tagadhatatlan, hogy az épület jelenleg úgy fest, mint egy kis költségvetésű amerikai horrorfilm helyszíne, vagy egy egészen nagy és extrém kihívásokkal terhelt paintballpálya, de nem lehetett nem észrevenni, hogy rengetegen dolgoznak. Összesen nyolcvan munkást számoltunk meg a rövid séta során - amikor rákérdeztünk, kiderült, hogy kétszázhetvenen máshol vannak, mivel általában háromszázötvenen fúrnak, faragnak, betonoznak egy időben.
Az építkezési munkák három helyszínen, párhuzamosan zajlanak. A felsőbb szinteken részben megépültek a leendő műtők válaszfalai, az északkeleti oldalon alakul a sürgősségi betegellátó épületrésze, s a toldaléképület tömbje is már jól látható. A felújítás után a klinikai tömbben egy- és kétágyas, saját fürdőszobás szobák kapnak majd helyet. Érdekesség, hogy a "400 ágyas" elnevezés sem lesz majd helytálló: az új komplexumban ugyanis 340 ágy lesz. Becslések szerint évente körülbelül tizenötezer fekvőbeteget fogad majd a klinikai tömb (s ehhez jön még nagyjából százezer járóbeteg...).
- Az A- és a B-épületben szállodai szintű lesz a szolgáltatás, míg a C-ben a legfejlettebb technikájú orvosi műszerek kapnak helyet - árulta el Dr. Tóth Kálmán, a beruházás orvos-szakmai vezetője. - Így a város, a megye, a régió teljes betegellátása új dimenzióba kerül. Ilyen körülmények között nyilvánvalóan a betegelégedettség is nőni fog. Sőt, nem csak a betegek, a dolgozók is sokkal jobban fogják itt érezni magukat.

Majdnem tízmilliárdból
A Pécsi Tudományegyetem legnagyobb beruházása összességében mintegy 27 000 négyzetméternyi területen, 9,5 milliárd forintból valósul meg. Az összesen húsz hónapig tartó rekonstrukció során a 400 ágyas klinika komplett külső és belső felújítására kerül sor - ezenfelül az épület keleti és északi szárnya közötti területen úgynevezett egykapus belépési rendszerrel működtetett, és folyamatos ellátást biztosító sürgősségi betegellátó osztályt is kialakítanak.

Tartható határidők
- Idén ősszel lesz kész a bővítmény, s oda költöznek majd a még itt működő intézetek - mondta Strasser Tibor, az egyetem műszaki igazgatója. - Jövő januárban kell befejezni az A- és a C-szárnyat, ezután a B-ből, ahol jelenleg folyik a gyógyítás, mindenki átköltözik az A-ba. Ezt követően indulhat a B-szárny felújítása, amellyel augusztusig kell végezni. Hogy kemény lesz? Nyilván, de eddig minden határidőt tudtunk tartani, úgyhogy nem lesz probléma.

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!