Idegsebészek tanácskoztak Pécsett

2013. április 15.

2013. április 5-6 között rendezték meg a 6. Nemzetközi Idegsebészeti Konferenciát Pécsett a Corso Hotelben.

Nemzetközi Idegsebészeti konferenciát rendeztek Pécsett a szakma jeles képviselői számára. A kétnapos programon a MTA és a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Idegtudományi Képalkotó Kutatócsoportja egy olyan eljárást tett közzé, amely az enyhe koponyasérülés eredményes kezeléséhez járulhat hozzá a mágnesesrezonancia-képalkotás segítségével. Évente százezer emberből átlagosan száz-ötszáz szenved agyrázkódást, leggyakrabban fiatal és középkorú felnőtteknél fordul elő. A jelenleg használatos diagnosztikai eszközök az enyhe koponyasérülés okozta elváltozásokat nem mutatják ki.

Az új módszerrel objektíven lehetne diagnosztizálni vagy prognosztizálni az enyhe koponyasérüléseket - mondta el Prof. Dr. Dóczi Tamás az Idegsebészeti Klinika igazgatója, a kutatócsoport vezetője. A kutatócsoport megállapította, hogy az MR-képalkotás újabban kifejlesztett  eljárásai, a DTI (diffúzióstenzor-képalkotás), az SWI (fogékonyságsúlyozott képalkotás) rutinszerűen még nem alkalmazott kombinálásával megismerhető az agyrázkódás kórmechanizmusa és gyógyulása, valamint kiszűrhető, kik szorulnak hosszabb távon terápiára.

A konferencia az új módszerek bemutatása mellett lehetőséget adott az idegtudományok területén dolgozó szakemberek számára a tapasztalatcserére és arra is jó alkalom volt, hogy a fiatalabb generációk is bekapcsolódjanak a vérkeringésbe.

http://www.pte.hu/hirek/2991

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!