PTE EHÖK közlemény

2012. december 12.

Tisztelt Munkavállaló!

 

Hazánkban a kezdetektől biztosított volt a tudás ingyenes megszerzésének lehetősége mind a közoktatás, mind pedig a felsőoktatás területén. A rendszerváltás óta több kormányzat is kísérletet tett az államilag támogatott felsőoktatás felszámolására, vagyis valamilyen mértékű díjfizetési kötelezettség megállapítására. A magunk részéről tandíjnak tekintünk minden olyan kormányzati kezdeményezést, amelynek eredményeképpen a felsőoktatásban résztvevők többsége köteles a képzés költségeinek egy részét vagy egészét megfizetni.

A jelenlegi kormány 2012. december 5. napján hozott döntésével – amely szerint a jövőre felsőfokú tanulmányaikat megkezdők több mint 80%-a lesz kénytelen anyagilag hozzájárulni felsőfokú tanulmányaihoz – bevezette a TANDÍJAT.

Az intézkedés mindamellett, hogy álláspontunk szerint semmiféle gazdasági vagy egyéb megfontolással nem indokolható, ellehetetleníti az ifjúságot, hiszen ma Magyarországon a legtöbb háztartás nem bírja el a felsőoktatással járó többlet terheket tandíj nélkül sem, azzal pedig még kevésbé. Az intézkedés további hozománya, hogy hosszútávon fenntarthatatlanná teszi a rendszert, amely elbocsátásokhoz vezet, ez pedig tovább fog gyűrűzni a társadalomra is.

A Dél-dunántúli régió legnagyobb foglalkoztatója a Pécsi Tudományegyetem, amely a körülmények kedvezőtlen alakulása esetén olyan mértékű bevétel kiesést is elszenvedhet a kormányzat döntésének következtében, amely elkerülhetetlenné teszi további megszorító intézkedések bevezetését, az egyes szolgáltatások színvonalának csökkentését, esetlegesen elbocsájtásokat, ami a régió amúgy sem rózsás gazdasági helyzetét tovább fogja rontani.

Innentől kezdve ez a döntés már régen nem a hallgatóságról és annak a tandíjmentes felsőoktatáshoz fűződő érdekéről szól, hanem régiónk közép- és hosszú távú jövője a tét.

Amennyiben egyetért velünk és Magyarországon képzeli el a saját és gyermekei jövőjét, csatlakozzon hozzánk, és jelenlétével, véleményével álljon ki Ön is a magyar felsőoktatásért és nemzetünk jövőjéért!

https://www.facebook.com/events/495266813837169/

Minden további információt pedig itt talál meg:

https://www.facebook.com/pecsiehok

Üdvözlettel:

 PTE EHÖK

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!