I. Family program

2012. március 9.

Az európai fiatalok táplálkozási szokásai

Az vagy, amit és ahogyan eszel!

Kutatás és beszámoló

Az Európai Bizottság által finanszírozott I. Family program épp ezzel fog foglalkozni; választ keres az európai fiatalok táplálkozási szokásaival kapcsolatos kérdésekre, illetve arra, hogy ezek a szokások miként befolyásolják hosszú távon az egészséget.
Az I. Family  projekt 2012. március 1-én indult az IDEFICS projekt folytatásaként, 11 országból 14 partner intézmény részvételével, Magyarországot a Pécsi Tudományegyetem, KK, Gyermekgyógyászati Klinikája képviseli.

Mi áll az európai fiatalok táplálkozási szokásai és ételválasztása mögött? Miért éppen úgy esznek, ahogyan?

Ebben több tényező is szerepet játszik. A mai modern életmód erőpróba elé állítja a családokat, mint alapvető és legfontosabb befolyásoló tényezőt. A félkész élelmiszerek, rágcsálnivalók, üdítőitalok könnyen hozzáférhetőek. Ebben a folyamatban egyaránt szerepet játszik a marketing, a csoportnyomás, a fizikai aktivitást helyettesítő különböző képernyő-alapú kikapcsolódások. Mindezeket pedig felerősítik a tanult íz preferenciák és a genetikai hajlam.

Az IDEFICS tanulmányban részt vett több mint 10.000 gyermektől nyert adatokra épülve az Európai Bizottság által finanszírozott I. Family program további betekintést fog nyújtani az európai fiatalok életmódját és táplálkozási szokásait befolyásoló legfontosabb tényezőkbe. Az I. Family ezt azáltal éri el, hogy újból felméri a családokat - mivel a gyermekek serdülő korba fognak lépni, beazonosítja azokat a családokat, amelyek egészséges táplálkozási szokásokkal, egészséges szemléletmóddal rendelkeznek az élelmiszerválasztás terén, és azokat, amelyek nem. A program segít majd megérteni azokat a biológiai, viselkedésbeli, szociális, és környezeti tényezőket, melyek mozgatják a gyermekek táplálkozási szokásait a felnőtté válás útján.
Egy 2000-es jelentés1 rámutat arra, hogy Európa lakossága több mint 56 millió egészséges életévet veszített táplálkozással kapcsolatos betegségek következtében. Ebből kiindulva a döntéshozóknak és az egészségügyi dolgozóknak egyértelműen tudniuk kell, miként támogathatják legjobban a családokat az egészségesebb életmód elérésében. Az I. Family  eredményei mind az egyén, mind a család hasznára válnak, hiszen segítségükkel megalkothatók olyan irányelvek, melyek egy hosszabb, egészségesebb, örömtelibb életet alapoznak meg.

1Food and Health in Europe: a new basis for action, WHO, Regional Publications: European series 96: p.7

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!