Nemzetközi összefogás keretében képzik a jövő biotechnológiai szakembereit az ÁOK-n

2011. október 6.

Nemzetközi összefogás keretében képzik a jövő biotechnológiai szakembereit Pécsett

A már meglévő alapokra építve közös biotechnológiai oktatás-fejlesztési programot indít a Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem. A cél versenyképes és naprakész tudással rendelkező kutatókat és szakembereket képezni a közeljövő tudományos-gazdasági húzóágazatának számító biotechnológia területén, és ezáltal lökést adni a horvát-magyar határvidék gazdaságának.

A biotechnológia az elmúlt évtizedek egyik leggyorsabban fejlődő, óriási potenciálokat rejtő alkalmazott tudományága, amely fontos eredményeket ígér többek között az orvostudomány, a környezetvédelem, az ipar és a mezőgazdaság területén. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán horvát-magyar összefogás keretében a legkorszerűbb tudással rendelkező orvosi biotechnológusokat képzik egy Európai Uniós támogatással megvalósuló projekt révén.

Az orvosi biotechnológia magas szinten alkalmazza többek között a genetika, mikrobiológia, molekuláris biológia, biokémia, sejt-biológia és élettan eredményeit, és meghatározó szerepet játszik a gyógyszerkutatásban, az új gyógymódok és új gyógyászati módszerek kifejlesztésében. A biotechnológia területe rohamosan fejlődött az elmúlt időszakban, és a belátható jövőben olyan áttörések várhatóak, amelyek forradalmasíthatják több súlyos betegség gyógyítását is.

Az orvosi biotechnológia egyik legizgalmasabb, kísérleti területe a tissue engineering, azaz nyersfordításban „szövet-szabászat”, amelynek alapjait a PTE Biotechnológia szakján is oktatják. A tissue engineering révén élő szöveteket lehetséges előállítani és a területben rejlő potenciálra jellemző, hogy Dr. Pongrácz Judit, a pécsi biotechnológia szak vezetője véleménye szerint középtávon, tíz éves időtávlatban lehetőség nyílhat új emberi szervek előállítására is, drasztikusan megkönnyítve a szerv transzplantációkat, avagy az égési sérülések kezelését.

A Pécsi Tudományegyetemen 2010 szeptemberében indult az angol nyelvű nappali tagozatú állami és költségtérítéses finanszírozású Orvosi Biotechnológia Mesterképzés Dr. Pongrácz Judit szakvezetésével, míg az eszéki orvosegyetemen Dr. Ljubica Glavaš-Obrovac szakvezetésével szintén abban az évben indult a Biotechnológiai BSc képzés horvát nyelven.

Az Európai Unió támogatásával idén szeptemberben induló egyéves futamidejű projekt rövid távú célja, hogy az Eszéken végző biotechnológiai BSc képzésben résztvevő hallgatók kimeneti tudása harmonizáljon a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biotechnológia Mesterképzés felvételi követelményeivel. Ehhez a projektben résztvevő egyetemi oktatók egy összehasonlító ajánlást készítenek a két egyetem és hasonló nemzetközi biotechnológiai képzőhelyek kurrikulumának elemzését követően. A projekt során a genetika, sejt-biológia, biofizika, biokémia, élettan és bioinformatika témakörök 1-1 moduljához a modern 21. század oktatási kihívásainak megfelelő angol nyelvű elektronikus tananyagok is készülnek.

A régió gazdasági fejlődésében kiemelt szerepet játszik ez a projekt, hiszen a minőségi oktatás révén magasan képzett szakemberek biztosíthatók, amelyek jelentős vonzóerőt jelentenek mind a gyógyszeripari, mind más orvosi biotechnológiai vállalatok számára, és így növelhető az egész régió foglalkoztatottsági szintje. A horvát-magyar határon átnyúló pályázati projektre közel 140 000 euró támogatást nyert a két egyetem.

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!