A Pécsi Orvoskar egykori oktatójának díjazása

2011. március 8.

A Pécsi Orvoskar egykori oktatóját ismerték el az 'agykutatás Nobel-díjának' is nevezhető "Agy-Díjjal".

Három magyar idegtudós, Somogyi Péter, Freund Tamás és Buzsáki György kapta megosztva az „agykutatás Nobel-díjának” is nevezhető Agy-Díjat (The Brain Prize), melyet a dániai Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány első ízben ad át május 2-án Koppenhágában. A tudósokat széleskörű, mind elméleti, mind kísérletesen kiemelkedő színvonalú kutatásaikért ismerték el, amelyek feltárták az agykéreg, különösen a tanulási és memória-folyamatokban kulcsfontosságú hippokampusz ideghálózatainak szerveződését és működését.
Dr. Buzsáki György a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végezte egyetemi tanulmányait, ahol 1974-ben kapott orvosdoktori diplomát. Az egyetem elvégzését követően Grastyán Endre tanítványaként és munkatársaként kezdte pályáját az Élettani Intézetben, ahol 1988-ig dolgozott. Jelenleg a Newark-i Rutgers Egyetem Molekuláris- és Viselkedés-Idegtudományi Központjának professzora az Egyesült Államok New Jersey államában.
Buzsáki professzor úttörő tevékenységet végez olyan anatómiai és molekuláris adatokon alapuló fiziológiai jelenségek és következtetések elemzésével, amelyek Freund Tamás, Somogyi Péter és mások felfedezései révén váltak ismertté. Kiemelten jelentősek az agy működésének ritmikus aktivitásaival kapcsolatos közvetlen megfigyelései és ezek elméleti modelljei, a memória két fázisához kapcsolt aktivitásmintázata felfedezése, valamint annak leírása, ahogyan az agykérgi hálózatok dinamikus jellemzői hozzájárulnak egyes kognitív funkciók megjelenéséhez.
Az Alma Mater büszke egykori diákjára.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!