Megjelent a „Súlyos baleseti agysérültek ellátása” című kötet

2024. május 6.

Április 22-én került országos fogalmazásba a „Súlyos baleseti agysérültek ellátása” című kötet, ami online már április 18-tól elérhető a Medicina Könyvkiadó honlapján. Az országosan is egyedülálló szakmai kiadványban társszerzőként a pécsi orvoskar számos munkatársa, oktatója szerepel.

„A baleseti agysérültek ellátásában jelentős koncepcióváltás történt az elmúlt években. Ez nem pusztán a neuro-monitorozással kiegészült intenzív terápiás ellátást érinti, hanem a prehospitális ellátástól (mentőellátástól) a neuro-rehabilitációig fogalmazódtak meg olyan terápiás konzekvenciák, amelyek összefoglaló interpretálása és alkalmazása elkerülhetetlenné vált” - nyilatkozta a könyv szerkesztője és egyik szerzője, dr. Vámos Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének egyetemi adjunktusa. Mint mondta, a kötet feladata, hogy a terület ma ismeretes részét fontosabb vonásaiban rögzítse, külön elemezve a csecsemő-, a gyermek- és a felnőttkor specifikumait.

A könyv didaktikailag három nagy fejezetre tagolódik. Az első egy elméleti (anatómiai, élettani és kórélettani) ismertető, melyben a neuro(pato)-fiziológiai ismeretek mellett a sérülések során fellépő intracelluláris vonzások és taszítások hálóját is elemzik. Ezt követi a klinikai fejezet, ami a helyszíni betegellátástól az intenzív osztályig kíséri a sérültet. Hangsúlyt fektetnek az újszerű point-of-care medicina (például a véralvadás-management) lehetőségeire, a képi- és labordiagnosztikára, valamint a szofisztikált intenzív terápiára is (csecsemő-, gyermek- és felnőttkorban). Azt ezt követő fejezetek tárgyalják a rehabilitációval, az igazságüggyel kapcsolatos, továbbá a jogi és az oktatásmódszertani kérdéseket. A könyvbe bekerült a súlyos agysérültek filmművészeti megjelenése is.

„A szerkezeti és tartalmi tervezés fázisában szembesültem azzal, mennyire bonyolult kórélettani folyamatok kísérik ezt a sérülékeny betegcsoportot. Meggyőződésem, hogy a szerzők nemzetközi szinten is szakterületük jeles képviselői” - hangsúlyozta dr. Vámos Zoltán.

A szakkönyv egyes fejezetei a laikusok számára is érthetőek, ám a kiadványt döntően azoknak a sürgősségi ellátással is foglalkozó szakorvosoknak, rezidenseknek, medikusoknak, illetve mentőtiszteknek ajánlja a szerkesztő, akik szisztematikus, széles körű áttekintésben szeretnék megérteni és elsajátítani ennek a sérülékeny betegcsoportnak a diagnosztikus és terápiás lehetőségeit.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!