Közlemény a pogányi légimentő-bázis tervezett költöztetése miatt

2020. február 5.

Közleményt adott ki február 4-én a Magyar Orvosi Kamara Baranya megyei Területi Szervezete a pogányi légimentő-bázis tervezett elköltöztetése miatt. Ebben az áll, hogy az elnökség január 30-i ülésén tárgyalt a Pécs-pogányi repülőtéren állomásozó mentőhelikopter-bázis Szekszárdra történő áthelyezésének kérdéséről, és kérik a döntéshozókat, hogy a légimentő-bázis áttelepítésének kérdését ismételten fontolják meg.

Baranya megyében a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karát is beszámítva közel 2400 orvos dolgozik. A Pécsi Tudományegyetem az egészségügyi ellátásban a regionális központ szerepét tölti be, az ide irányuló betegforgalom igen magas. A megye és a megyehatárok kapcsolódó területe sok faluval rendelkezik, széttöredezett, nehezen megközelíthető területen. A mentőhelikopter-bázis Pécsről Szekszárdra történő áthelyezése a régió egyenletes helikopterrel történő ellátásának esélyegyenlőségét megbontja, a sürgős betegellátásban a mentőhelikopter áthelyezésének kérdése jelentős betegbiztonsági problémát okozhat. Különösen igaz ez Baranya megye délnyugati részére.

A lakosság egészségügyi biztonságérzetét is jelentősen befolyásolja az áthelyezés ténye. A mentőhelikopter részére a pogányi repülőtéren biztosított a megfelelő elhelyezés a jövőben is. A Magyar Orvosi Kamara Baranya megyei Területi Szervezetének elnöksége javasolja a bázis jelenlegi fenntarthatóságának a megoldását a régió betegellátásának biztonsága érdekében – áll a közleményben.

Forrás:

pecsiujsag.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!