A magyar felsőoktatás felkészült a koronavírussal kapcsolatos feladatokra

2020. február 3.

A felsőoktatás, a klinikai központok felkészültek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára február 2-án, az erről tartott sajtótájékoztatón, Budapesten. Schanda Tamás elmondta, hogy az egyetemek a magyar mellett angol, német és kínai nyelvű információs anyagok útján tájékoztatják polgáraikat a fertőzés jellemző tüneteiről, és kérdőívek segítségével szűrik ki azokat a hallgatókat, akik esetében magasabb a fertőzés kockázata.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a félelmek ugyan nem alaptalanok, ám pánikra nincs ok. Magyarországon ugyanis még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak, és a kormány, amelynek a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, felkészült a védekezésre. Ennek keretében a felsőoktatásért felelős innovációs tárca folyamatos egyeztetést folytat az egyetemekkel, különösen a klinikákat is működtető orvosképző intézményekkel. Azok a hallgatók, akik a kérdőívek alapján kockázatot jelentenek, a lappangási idő tartamára, vagyis 14 napra felmentést kapnak az óralátogatás alól, ám erre ez idáig nem volt szükség – mondta Schanda Tamás, hozzátéve, hogy a felsőoktatási intézmények kapcsolatot tartanak a szakhatóságokkal.

Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a koronavírus mellett egy másik, a „pánikkeltési járvány” is megjelent a világban. Utóbbit erősíti, hogy az év ezen szakaszában amúgy is gyakoriak a koronavírussal megegyező tüneteket produkáló megfázásos fertőzések.

A pécsi egyetemi hálózat hatékonyságának jellemzésére említette, hogy az egyik Vuhanból hazaérkező házaspár egyik tagja megfázásos tüneteket mutatott, ám a Közép-Európában egyedülálló pécsi egyetemi víruslaborban 3 órán belül megállapították, hogy nincs koronavírus-fertőzés. Arról is beszámolt: a tisztifőorvossal folytatott megbeszélése során felmerült, hogy amennyiben szükséges, a határállomásokon egyetemi hallgatók is segíthetnek a fertőzöttek kiszűrésében, kézi hőméréssel. Bódis József végül hangsúlyozta, hogy a rövid távú teendők mellett hosszú távú feladat egy vakcina kifejlesztése. Ehhez minden erőforrás rendelkezésre áll a magyar felsőoktatásban – mondta az államtitkár.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy 2772 kínai hallgató tanul a magyar felsőoktatási intézményekben. A Pécsi Tudományegyetem elkötelezett az egyetemi polgárok és a lakosság egészsége és biztonsága iránt. Ennek megfelelően folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus témakörében kiadott nemzetközi és hazai szakmai ajánlásokat, valamint egyeztet az illetékes szakhatóságokkal. Emellett az érintett szakmák bevonásával felállított egy operatív szakmai stábot, hogy az aktuális helyzetnek megfelelő lépéseket gyorsan és hatékonyan meg tudja tenni. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy sem érintett betegről, sem betegséggyanús esetről nincs tudomása az egyetemnek.

A PTE a továbbiakban is a maximális óvatosság elvének szem előtt tartásával, és az illetékes szakhatóságok szakmai útmutatásának megfelelően jár el, minden kínai hallgatójával felvette a kapcsolatot elektronikus úton. Az előzetes belső felmérésből kiderült, hogy a hallgatók többsége biztosan nem érintett, hiszen vagy eleve Magyarországon maradt a vizsgaidőszakban és azután, vagy ha utazott is, nem hagyta el Európát. Azok a hallgatók, akik hazautaztak Kínába a szünetben, visszaérkezésüket követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ protokolljának megfelelően kitöltik a szakhatóság által e célra összeállított kérdőívét. Ezek kiértékelését követően, szükség esetén azonnal további vizsgálatokat tud végezni a PTE Klinikai Központja. Ha a Kínából hazatért hallgatók közül bárkinél a megbetegedés tünetei jelentkeznének, a Sürgősségi Betegellátó Osztályon a beteg járványügyi elkülönítését is biztosítani tudják, és a protokoll szerint biztonságosan megszervezik az ellátását.

Nagy hangsúlyt fektet a PTE a prevencióra: a közösségi terekben magyar, angol és kínai nyelvű feliratokkal hívja fel erre a figyelmet, illetve kézfertőtlenítőket helyez ki a campusokra, míg a vizes blokkokba a WHO irányelvei alapján tájékoztatókat tesz ki a helyes kézmosásról és higiénés kézfertőtlenítésről.

Forrás:

bama.hu, MTI

Fotó forrása:

bama.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!