20 éves a Szívgyógyászati Klinika

2019. november 28.

Idén ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját a Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikája, ami regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumként a nap 24 órájában, több mint 220 dolgozóval, folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el, a kardiológiai szakambulancián pedig évi 47 ezer vizsgálatot végeznek el.

Az akut koronária szindróma, a szívinfarktus megbetegedések és halálozások aránya a Szívgyógyászati Klinika 1999-es megnyitása óta jelentős mértékben csökkent a régióban. A rendelkezésre álló, kombinált hybrid szívkatéteres berendezés alkalmas a koszorúereken végzett valamennyi jelenleg elérhető beavatkozás elvégzésére, a koszorúéren belüli manipulációk ultrahangos nyomon követésére, és a krónikusan elzárt koszorúerek megnyitására. Ezen túlmenően pedig lehetőség nyílik a komplex szívsebészeti és nagy érműtétek elvégzésére, a perifériás erek diagnosztikai vizsgálatára, továbbá érprotézisek beültetésére. Egyre nagyobb számban végzik - a hybrid műtő lehetőségeit kihasználva - a fő verőéren keresztül behelyezett műbillentyű beültetéseket is.

A klinika rendelkezésére áll a 3 dimenziós echokardiográfia és a szív MR, a CT vizsgálatokat pedig a közeli Radiológiai Klinikán tudják elvégezni. Ezek a korszerű képalkotó vizsgálatok szintén nagy segítséget nyújtanak a szívritmuszavarok pontos felderítésében és hatékony gyógyításában. Végzik itt a szívritmus szabályozó eszközök, pacemakerek valamennyi típusának a beültetését, beleértve a legkorszerűbb reszinkronizációs, defibrillátoros és vezeték nélküli pacemakereket. Lehetőség van továbbá a koszorúér betegek és a szívelégtelenségben szenvedők keringéstámogató eszközzel történő gyógyítására, és a szívtranszplantációra való felkészítésére. A szívsebészeti munkacsoport az elmúlt 20 év alatt több ezer koszorúér áthidaló műtétet, szívbillentyű műtétet (műbillentyű beültetés, biológiai billentyű beültetés, billentyű plasztika) és kombinált nyitott szívműtétet végzett. Jelenleg az egyre nagyobb számú minimál invazív, és a mellkas megnyitása nélküli endoszkópos szívműtétek jelentik az innovációt és a fejlődés irányát.

Forrás: 

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!