Koraszülöttek világnapja a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

2019. november 20.

A koraszülöttekre és családjaik támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Koraszülöttek világnapja, november 17-e. Az országban több középületet is lilával világítottak meg vasárnap, ugyanis közös jelképként, az események kampányszíneként a lilát választották, ami a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja. A világnapra való tekintettel lilába öltözött a pécsi tv-torony is.

A statisztikák alapján hazánkban átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Korai érkezésük ellenére életesélyeik ma már lényegesen jobbak.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája november 18-án várta a koraszülött babákat és szüleiket egy családi rendezvényre, melyen szakmai előadások és játékos programok is voltak. A PTE ötödik alkalommal ünnepelt a babákkal és a szülőkkel. A világnapot különféle szülői szervezetek deklarálták, hogy felhívják a figyelmet az idő előtt született csecsemőket fenyegető veszélyekre, és arra, hogy mennyire fontos a koraszülöttek egészségügyi ellátása.

Mint az egyetem közleményéből kiderül, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszékén évente mintegy 500 koraszülöttet, beteg újszülöttet ápolnak. Ezen belül az 1500 gramm alatt születettek száma száz körüli, és közülük minden negyedik baba 1000 gramm alatti súllyal jön a világra. A műszakilag jól felszerelt tanszéken minőségi orvosi és ápolási munka zajlik, amit az a tény is igazol, hogy a tavalyi évben az 1500 gramm alatti koraszülöttek halálozását 5 százalék alatt sikerült tartani.

Forrás:

Dunántúli Napló

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!