Arts-in-Med – Király Csaba zongora-és orgonaművész

2019. október 7.

Az Arts-in-Med őszi programsorozatának második szereplője Király Csaba, Liszt-díjas zongora-és orgonaművész, aki "Scherzók és mazurkák - emlékezés az 1985. évi Magyar Rádió Országos Zongoraversenyére” címmel ad koncertet. A műveket Kircsi László nyugalmazott egyetemi docens ismerteti.

Király Csaba azokat a Chopin műveket adja elő koncertjén, amikkel a Magyar Rádió zongoraversenyét megnyerte 1985-ben. Izgalmas és virtuóz darabok ezek: a Négy Scherzo és az Op. 59. Három Mazurka. A művész improvizálni is fog.

Az előadókról:

Király Csaba hatévesen kezdett zongorázni Szabó Gyuláné, Árvai Ágnes és Apagyi Mária irányításával. 12 éves korától orgonálni is tanult Lantos Istvánnál. 1981-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult Halmágyi Katalinnál, 1983-ban pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora tanszakára nyert felvételt. Mesterei Kocsis Zoltán és Falvai Sándor voltak. Egy év múlva a zongorával párhuzamosan az orgona tanszak hallgatója is volt, Gergely Ferenc irányításával. 1989-ben szerezte meg orgonaművészi, 1990-ben zongoraművészi diplomáját. Tanuló éveiben valamennyi hazai zongoraversenyen első díjat nyert. Országos hírnevet akkor szerzett, amikor megnyerte a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyét 1985-ben. Több évi koncertezés és tanítás után két nemzetközi zongoraversenyről is győztesként tért haza.

Főiskolai éveitől kezdve rendszeresen koncertezik zongora- és orgonaművészként egyaránt. Gyakran vesz részt kamarazenei előadásokban, és szerepel akár continuo- vagy zenekari játékosként is. Közel harminc neves zenekarral és karmesterrel lépett fel, egy időben maga is közel került a karmesteri pályához. Az „Aperto” trió tagjaként is gyakran láthatjuk.

Repertoárja felöleli a barokktól egészen a napjainkig terjedő időszakot. Bach, Beethoven, Liszt, Bartók és Kodály művei mellett megkülönböztetett szerepet játszik hangversenyein a legújabb kortárszenei alkotások bemutatása is, valamint az improvizáció. Nevéhez fűződik számos kortárs zeneszerző (Ligeti, Kurtág, Takács, Lutosławski) zongoraműveinek magyarországi és nemzetközi bemutatója. Számos országban vett részt neves zenekarokkal Kurtág-Beckett: „Mi is a szó?” című művének első előadásában, és az ő nevével fémjelzett Kurtág Kettősversenyének londoni bemutatása is. 1993-ban kitüntetést kapott a magyar zeneművek bemutatásáért kifejtett aktív tevékenységéért.

Liszt zongora- és orgonaműveinek elkötelezett terjesztőjeként, tolmácsolójaként 2004-ben újjászervezte a Liszt Társaság Pécsi Csoportját, melynek vezetője lett. 2005-ben megválasztották a Magyar Liszt Ferenc Társaság főtitkárává, jelenleg ő a Liszt Társaság elnöke. 2007-től a Magyar Liszt Ferenc Társaság „Liszt magyar szemmel” című információs kiadványának szerkesztője. A Bartók Béla Emlékház igazgatója Budapesten.

2005-ben Pécsett létrehozta az első, Liszt Ferenc emlékére rendezett Nemzetközi Zongoraversenyt, melynek zsűritagja is volt. 2007-ben további két nemzetközi zongoraversenyen volt zsűritag: Liszt Ferenc emlékére megrendezett II. Nemzetközi Zongoraverseny (Pécs),Nemzetközi Beethoven Zongoraverseny(Arad, Románia). A nemzetközi zsűri tagja volt a 2009-ben megrendezett Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen (Corpus Christi, USA).

Pedagógusi pályája a budapesti Zeneakadémián kezdődött, ahol 1995-től több évig tanított zongora szakon Lantos István tanársegédjeként. Zongora és orgona mesterkurzusokat tartott Magyarországon, Hollandiában, Franciaországban, Japánban, Kínában és az Egyesült Államokban. 1997-98-ban a dél-koreai Taegu-Hyosung Egyetem orgona tanszakának vendégprofesszora volt. 2002-től a pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola tiszteletbeli tanárává választották. 2004 és 2007 között a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének igazgatója volt, ahol jelenleg egyetemi tanárként a zongora- és orgonaszak vezetője.

Kircsi László oboaművész, a PTE MK nyugalmazott egyetemi docense. A Zeneakadémián szerzett művésztanár diplomát. Hosszú évtizedekig a Pécsi Filharmonikus Zenekar oboaszólam vezetője volt. Fontos szerepe volt a PTE Művészeti Karának megalakulásában. Tagja volt a Pécsi Fúvósötösnek. Zeneszerzéssel is foglalkozik, ő írta a pécsi Belvárosi templom harangzenéjét is. Rendszeresen szerepel művészeti estek szervezőjeként és kommentátoraként.

A koncert október 15-én, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!