Hasznos tápanyagok a szőlőmagban

2019. október 7.

Egyre többen fedezik fel a szőlőmagban rejlő hasznos tápanyagokat - antioxidáns-tartalma az egyik legmagasabb a világon.

Az illatos, édes szőlőről manapság már nem csak a híres magyar borvidékekre, például Tokajra vagy Villányra asszociálunk, hanem a szőlőmagra is. A lédús gyümölcsből nagyrészt bort készítenek, de a friss, érett szemekben rejlő szőlőmag igazi csodaszer a szervezetünk számára. A szőlőmag antioxidáns hatása több mint tizennyolcszorosa a C-vitaminénak, de az E-vitamint is ötvenszer lekörözi ebben a harcban.

„A szőlőmagporok vizsgálata során ugyanazok a pozitív hatások igazolódtak, mint a bor polifenoljainál”– nyilatkozta dr. Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet analitikai laborjainak vezetője, aki a villányi Gere Attila Pincészetével közös, szőlőmaggal és vörösborokkal kapcsolatos kutatások résztvevője. Gere Attila pincészete 2010 óta foglalkozik a szőlőmag, illetve a szőlőhéj feldolgozásával. Felismerték, hogy a mag jótékony alkotóelemei közé tartozik többek közt a boron, bioflavin, P-vitamin, a kálium, nátrium, kalcium, magnézium, illetve bizonyos nyomelemek, mint a vas, réz, molibdén, mangán, amelyek a polifenolokkal együtt védik idegrendszerünket.

Forrás:

hellovidek.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!