Két pécsi aneszteziológus is részt vett a bangladesi ikrek szétválasztó műtétjében

2019. szeptember 30.

A bangladesi ikrek szétválasztó műtétjének narkózisában három magyar aneszteziológus vett részt: Budapestről dr. Csapody Marcell, a Pécsi Tudományegyetemről pedig dr. Ezer Erzsébet és dr. Szenohradszki Katalin.

A bangladesi, fejüknél összenőtt ikrek világszenzációnak számító, szétválasztó műtétjénél több mint 10 fős aneszteziológus csapat dolgozott együtt. A magyar orvosok a dakkai kollégákkal működtek együtt, és esetenként vezették a munkát.

Karunk munkatársai, dr. Ezer Erzsébet, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet osztályvezetője, klinikai főorvos, és dr. Szenohradszki Katalin klinikai főorvos 36 órán át teljesítettek szolgálatot a műtőben, minimális pihenőidőkkel. Áldozatos munkájuknak is köszönhető, hogy a gyerekek kibírták a rendkívül hosszú műtéti folyamatot. A magyar kollégák a posztoperatív szak első hetében is éjjel-nappal a gyermekek mellett maradtak - a kórház egyik üres kórtermében lakva -, hogy az idegsebészeti intenzív osztályon szerzett tapasztalataikkal támogassák a bangladesi szakemberek munkáját. 

Mint ismeretes, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel, amit dr. Hudák István végzett 2018-ban, Dakkában. A második, plasztikai sebészeti fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott, dr. Pataki Gergely vezetésével. Az idei, augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, melynek idegsebészeti részét, az agyak szétválasztását dr. Csókay András idegsebész végezte. Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát a rehabilitáció, illetve az ismét a plasztikai sebészeti szakterülethez tartozó, a továbbiakra tervezett koponyarekonstrukciós műtétek jelentik, dr. Pataki Gergely vezetésével.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának vezető orvosai – dr. Pataki Gergely és dr. Csókay András  – dr. Csapody Marcell aneszteziológussal együtt szeptember 9-én visszautaztak Dakkába, hogy felmérjék az augusztus 1-jén és 2-án 33 órás maratoni műtéttel szétválasztott bangladesi sziámi ikrek állapotát, valamint megkezdjék az Operation Freedom névre keresztelt műtétsorozat negyedik szakaszának, a rehabilitációnak és a koponyarekonstrukciónak a tervezését, illetve kivitelezését.

 

Dr. Ezer Erzsébetnek és dr. Szenohradszki Katalinnak szeretettel gratulálunk!

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!