Arts-in-Med – „Ajak-szájpadhasadék – kultúrtörténeti és művészeti vonatkozások”

2019. április 24.

Az Arts-in-Med következő, egyben záró tavaszi programjában „Ajak-szájpadhasadék - kultúrtörténeti és művészeti vonatkozások” címmel tart vetítettképes előadást dr. Vástyán Attila egyetemi docens, Arató Ármin Artúr színművész közreműködésével.

Hazánkban évente 130-150 újszülött jön a világra ajak- és/vagy szájpadhasadékkal. Ez a súlyos és összetett fejlődési rendellenesség megfelelő kezelés nélkül testileg, lelkileg egyaránt megnyomorítja a viselőjét, megnehezíti, és esetenként ellehetetleníti társadalmi beilleszkedését.

Az ajak- és a szájpadhasadék eredményes kezeléséhez nem elegendő önmagában a szükséges számú és képzettségű szakember, hanem szükséges a szakemberek rendszeres, összehangolt, a betegek érdekeit és egymás kezelési szempontjait figyelembe vevő együttműködése is.

Pécsett 1996-ban a Gyermekklinika vezetésével alakult meg a Pécsi Hasadék Munkacsoport, zömében olyan szakemberekből, akik a betegek kezelését már korábban is végezték. A team tagjait alkotó orvosok – audiológus, a hasadékos betegek sebészi kezelésében járatos gyermeksebész, fül-orr-gégész, orthodontológus, logopédus, maxillofacialis sebész, esetenként más szakember – havonta egy alkalommal találkoznak, közösen megvizsgálják az új betegeket, valamint ellenőrző vizsgálatokat végeznek a munkacsoport által már kezelt gyerekeken.

Évente mintegy 25-30 primer korrekcióra szoruló csecsemővel, gyermekkel bővül a betegek száma, jelenleg már több mint 700-an vannak. A havonkénti találkozások mellett a munkacsoport tagjai a közösen elfogadott elveknek megfelelően, önállóan végzik munkájukat.

A mostani előadás egyrészt tisztelgés a több mint 20 éves munkacsoport tevékenysége előtt, másrészt kitekintés a fejlődési rendellenesség orvosi, kultúrtörténeti és művészeti vonatkozásaira.

Az „Ajak-szájpadhasadék – kultúrtörténeti és művészeti vonatkozások” című vetítettképes előadás május 7-én, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!