15 éve nevettetik a bohócdoktorok a Gyermekklinika betegeit

2019. április 2.

A Piros Orr bohócdoktorok immár 15 éve heti rendszerességgel látogatják a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáját, hogy vidámságot csempésszenek a gyerekek mindennapjaiba. Nem is ünnepelhették volna méltóbban a jubileumot, mint egy április elsejei vidám vizittel.

Az 1996 óta működő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai az elmúlt tizenöt évben közel 45 ezer gyermek kórházi tartózkodását tették vidámabbá Pécsett.

"Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a budapesti kórházak mellett vidéken is jelen legyünk. Alapítványunk küldetése, hogy nevetést és humort vigyünk a beteg gyerekek életébe. Elsőként Pécsett indítottuk különleges, "Intenzív Mosoly" elnevezésű programunkat, amivel az a célunk, hogy a műtéti beavatkozások előtt álló betegek figyelmét eltereljük a feszültséggel teli órákban. Pécsett öt fős csapat látogat hetente háromszor a Gyermekklinikára. Hisszük, hogy a nevetés gyógyít" - mondta Rékay Ágnes, az alapítvány ügyvezető igazgatója a hétfői vizitet megelőző sajtótájékoztatón.

Dr. Tényiné dr. Csábi Györgyi klinikaigazgató helyettes kiemelte, hogy a bohócdoktorokkal való együttműködés nagyon fontos a gyermekgyógyításban. Ha egy kisgyerek kórházba kerül és elszakad egy időre a szeretteitől, ráadásul sok esetben fájdalmas beavatkozásokon esik át, esetleg hosszan tartó vagy súlyos betegséggel küzd, nyilvánvalóan tele van szorongással. A bohócdoktorok visszahozzák a gyermeklét lényegét, a jókedvet, a vidámságot, a kacagást, amik elengedhetetlenek a gyógyuláshoz.

"A bohócdoktorok sokszor fáradtan érkeznek meg hozzánk, majd átöltöznek a jelmezeikbe és átlényegülnek. Hihetetlenül profi színészi teljesítményt nyújtanak minden alkalommal, és a gyerekek nagyon várják őket" - mesélte dr. Ottóffy Gábor osztályvezető.

A bohócdoktorok nem orvosok, hanem speciálisan képzett előadóművészek, akik nevetéssel és jókedvvel segítik a gyerekek gyógyulását. Színészek, előadóművészek jelentkezhetnek a bohócdoktori képzésre, ahol megtanítják nekik a bohóclét csínját-bínját.

"A kórházi látogatások alkalmával improvizációval dolgoznak, de sok eszközt - zenét, varázslatokat, zsonglőrmutatványokat - is használnak. A rendkívül változatos és mindig megújuló játék célja, hogy a fantázia segítségével kizökkentse a gyermekeket a félelemből és a szorongásból" - magyarázta Gelencsér Tünde művészeti vezető, aki szerint fontos a folyamatos továbbképzés, az orvosokkal, nővérekkel való együttműködés is.

"A gyerekek nagyon kedvesek, játékosak, sokszor bekapcsolódnak a játékba, ez pedig nagyon jó érzés nekünk. Egy kisfiút évekig látogattunk itt, nemrég veseátültetésen esett át, most pedig már csak kontrollvizsgálatokra jár. Végigkísértük őt ezen az úton és nagyon jó látni, hogy már gyógyultan tér vissza" - mondta a már kezdetek óta a pécsi kórházba járó Hollósi Orsolya, művésznevén dr. Topánka, aki egyike az első bohócdoktoroknak. Hozzátette, hogy a rengeteg pozitív visszajelzés az, ami a legjobb ebben a hivatásban. A legtöbb gyerek és szülő nagyon élvezi a bohócviziteket.

Forrás:

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!