Sikeres nyílt nap és Educatio

2019. január 16.

- interjú dr. Duga Zsófiával

Idén is nagy sikerrel zárult a felvételizők nyílt napja a dr. Romhányi György aulában, ahogyan az Educatio szakkiállításon is hatalmas volt az érdeklődés karunk iránt. A terek zsúfolásig megteltek a középiskolásokkal és szüleikkel, akik számos színes, interaktív programon, tájékoztató előadáson vehettek részt. Az idei események tapasztalatairól dr. Duga Zsófiával, karunk Felvételi és Hallgatói Szolgálati Irodájának vezetőjével beszélgettünk.

 

Schweier Rita írása

 

- Volt-e akkora népszerűsége az idei nyílt napnak és az Educatio szakkiállításnak, mint tavaly? Hány hallgató regisztrált?

- Karunk és a Gyógyszerésztudományi Kar az idei évben is közösen rendezte meg nyílt napját, ami az Educatio szakkiállítással együtt ezúttal is nagyon népszerű volt a középiskolás diákok és szüleik körében. Közel 400 középiskolás regisztrált. Évről évre érezhető tendencia, hogy a 10-11. osztályos diákok látogatnak el nagyobb számban ezekre az eseményekre, ami a megítélésünk szerint jó, hisz egyre tudatosabban tájékozódnak a fakultáció választása előtt, és nem hagyják az utolsó pillanatra a döntést. A 12. osztályban a kérdés már általában „csak” az, hogy a négy hazai képző intézmény közül melyiket jelöljék meg az első helyen. Az Educatio szakkiállítást idén két héttel korábban rendezték, mint a korábbi években, ami a nyílt napunkat annyiban érintette, hogy a budapesti és a Budapest vonzáskörzetében élők jelentős része nem erre jött el, hanem az Educatio szakkiállításon kereste fel a standunkat. A kiállítás három napja alatt a hivatalos statisztika alapján 53.000 látogató volt az Expo területén. Karunk és a Gyógyszerésztudományi Kar összesen 6 standnál 18 fővel, érdekes, interaktív programokkal várta az érdeklődőket. A három nap alatt több, mint 3000 érdeklődő keresett fel minket.

- Tavaly is említette, hogy a hallgatókat főként a gyakorlatközpontú bemutatók vonzzák, a negyven perces előadásokra nem szívesen ülnek be. Idén milyen típusú feladatokkal rukkoltak elő az intézeteink?

-Valóban, és ez azóta sem változott, sőt, évről évre erősödik ez a tendencia. Ennek ellenére azt gondolom, hogy az interaktív programok mellett a tájékoztató előadásoknak is jelentős szerepük van az orientálásban. A szakbemutató előadások mindegyikén zsúfolásig megteltek az előadók. Igyekszünk évről évre új standokkal, új feladatokkal bővíteni az aulában berendezett teret. A PTE 3D Projektje a 3D nyomtatás és a VR területére kalauzolta el az érdeklődőket, az Orvosi Népegészségtani Intézet standjánál kiszámolhatták ökológiai lábnyomuk nagyságát, a fogorvostudományi standnál a foglenyomat készítés és a helyes fogápolás mellett láthatták, miképp lehet a 3D technológiát alkalmazni a fogászat területén. Harminc standdal vártuk a fiatalokat, mindenhol nagy volt a tolongás és az érdeklődés. A korábbi évek visszajelzései alapján a lakhatási lehetőségek bemutatására is nagy hangsúlyt fektettünk.

- A disznóláb varrása továbbra is sláger volt?

- Igen, nagyon szeretik ezt a feladatot, az Educatio szakkiállításon is biztosítottunk ehhez egy külön standot. Hasonló népszerűségnek örvendtek az Anatómai Intézet, a Mikrobiológiai Intézet és a Biotechnológia által kiötlött feladatok, a Biofizika Intézet ultrahangos gépének a kipróbálása, valamint a Pécsi Orvostanhallgatók és a hallgatói Vöröskeresztes csoport által szervezett újdonságok is. Nagy köszönettel tartozunk intézeteinknek és munkatársaiknak, valamint a hallgatóknak, hogy a vizsgaidőszak közepén is vállalták a részvételt a programokon.

- Volt-e módjuk megtekinteni, hogy a többi egyetem miként népszerűsítette magát a szakkiállításon?

- Igen, évről évre végignézzük a többi kiállító standját, kérdezünk, tájékozódunk, hiszen közel 50 hazai felsőoktatási, és számos nemzetközi intézmény is jelen van. Sokat lehet tanulni mások jó gyakorlataiból, de látni kell, hogy a mi kereteink és célközönségünk számára mi az, ami ebből átvehető, megvalósítható.

- Önök is minden évben előrukkolnak valami újdonsággal - idén mi volt az? A tavalyi applikációs játék továbbfejlesztése?

- Az applikációs játék továbbra is népszerű, ám teljes átalakításra, fejlesztésre szorul, ezen jelenleg is dolgozunk. Idén nagyobb hangsúlyt fektettünk az iskolákban való személyes jelenlétre, amiben szorosan együttműködtünk a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületével. Azon is munkálkodunk, hogy megújítsuk táborainkat és azok programjait, mert a visszajelzések azt mutatják, hogy a Középiskolások Hete, valamint az őszi, tavaszi tábor az, amire egyre nagyobb az igény a középiskolások körében. A másik újításunk, hogy a középiskolás mentorprogramot nyitottá tettük, azaz nemcsak a táborokban, illetve az egyéb rendezvényeinken részt vett diákok számára érhetőek el a mentoraink, hanem minden érdeklődő számára. A honlapon külön felületet is kialakítottunk erre a célra: itt fényképpel, rövid leírással bemutatkoznak a hallgatóink, a diákoknak és szüleiknek pedig módjuk van arra, hogy közvetlenül kérdezzenek tőlük az egyetemi életről, a kollégiumról, az oktatásról. Hisszük, hogy ez remek lehetőség a személyesebb, közvetlenebb kommunikációra.

 

Tovább a nyílt nap galériájára.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!