Kortalan Tudomány Konferencia és Fesztivál - interjú dr. Sik Attila neurobiológussal

2018. október 8.

Dr. Sik Attila professzor, a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezetője Debrecenben végzett biológia-kémia szakon, majd a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben dolgozott Budapesten, és évtizedekig végzett vizsgálatokat Amerikában, Kanadában és Angliában. Több európai kutatási projekt vezetője. Az innováció is a szakterülete, ami kapcsolódik a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetéhez.

A kutató elmondta, hogy az intézet azért a transzdiszciplináris jelzőt kapta, mert az egyetemen kívülre is tekint, és a társadalmat nem csak informálja, hanem be is vonja a különböző tudományterületeket érintő témákba. Az október első hetében rendezett Kortalan Tudomány Konferencia és Fesztivál elnevezésű esemény is ezért jött létre. Célja a Pécsi Tudományegyetem kultúrájának és kutatásainak elismerése és ünneplése, valamint együttműködések és interakciók létrehozása az egyetem körein belül és kívül.

Az érdeklődők rengeteg program közül válogathattak, jól ismert magyar és nemzetközi tudósok, valamint számos szakértő mutatták be kutatási területeiket olyan nyelvezettel, hogy az mindenki számára érthető legyen.

A fesztiválnak olyan eseményei voltak, amelyek magukba foglalták a művészetet és a tudományt. Volt fényfestés, fotókiállítás, és egy érdekes zenés műsort is hallhattak a vendégek. Ennek az volt az érdekessége, hogy biológiai jeleket felhasználva alkottak zenét a művészek. Az agyhullámok, a levegővétel és szívverés hangjának felhasználásával hozták létre a produkcióhoz szükséges dallamokat. Tudományos oldalról megismerkedhettek a vendégek a kannabisz jótékony hatásaival, kultúrájával és még rengeteg más, érdekes témával.

Forrás

pecsiujsag.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!