Továbbra is előkelő helyen állunk a klinikai vizsgálatok területén

2018. október 2.

A Pfizer országok között Magyarország a 4. helyen áll az elindított klinikai vizsgálatokat tekintve.

A gyógyszerfejlesztés rendkívül hosszú és buktatókkal teli útjának egyik legfontosabb elemei a humán klinikai vizsgálatok, amelynek során eldől, alkalmas lesz-e a kutatók által évek óta fejlesztett terápia a mindennapi használatra. Az elmúlt évtizedben a klinikai kutatások komoly innovációs folyamaton mentek át, és a globalizáció pozitív hatása ezen a területen is érezhető. Napjainkban már az összes kontinensen végeznek klinikai kutatásokat, azonban az erőforrások azokra az országokra összpontosulnak leginkább, ahol a klinikai kutatások rendszere előrehaladott, és nem gördülnek akadályok a kutatásokat segítő mikrokörnyezet megteremtése elé. Döntő tényező még a megbízható, kiváló minőségű kutatási helyszínek száma is, ahol a szükséges szakértelem is rendelkezésre áll.

A klinikai kutatások jelentős hozzáadott értéket képviselnek, ami nem mindig nyilvánvaló, hiszen fontosak a betegek ellátásában, segítik a tudomány előrehaladását, és az adott ország egészségügyi ellátórendszerére is pozitívan hatnak. A gyógyszerinnováció direkt és indirekt gazdasági hatásai is jelentősek.

Az innovatív gyógyszeripari vállalatok a K+F-be legnagyobb arányban befektető vállalatok közé tartoznak, átlagosan árbevételük 15,1%-át forgatják vissza a kutatás-fejlesztésbe. Egy új hatóanyag kifejlesztése körülbelül 10 évbe és legalább egy milliárd amerikai dollárba kerül, amelynek nagyon jelentős részét a klinikai vizsgálatok teszik ki. A Magyarországon végzett gyógyszerfejlesztési klinikai vizsgálatok becslések szerint évente átlagosan 90 milliárd Ft értéket adnak a magyar gazdaságnak, csak adóbevételek formájában 34-38 milliárd Ft bevételt hoznak a különböző adónemeken keresztül. Hazánk szerepvállalása kimagasló Európában. A végzett vizsgálatok száma tekintetében a 10., míg a lakosságarányos betegszám vonatkozásában a 4. helyen állunk.

A betegek számára a klinikai kutatások azért is bírnak kiemelt jelentőséggel, mert sok esetben az adott kutatás az egyetlen mód arra, hogy a beteg a legkorszerűbb kezeléseket kapja ritka vagy súlyos betegségekre, ráadásul mindezt térítésmentesen. A modern vizsgálatok biztonságosak, köszönhetően a klinikai kutatások szigorú protokolljának, amelynek a rendszeres ellenőrzés és a folyamatos vizsgálat elengedhetetlen része.

A Pfizer évek óta megbízható partnere a hazai tudományos életnek, hiszen több mint 20 éve végez klinikai kutatásokat Magyarországon. Ezek a vizsgálatok nemcsak a betegek számára kínálnak sokszor egyedülálló lehetőségeket, hanem a kutatásban részt vevő szakemberek számára is komoly szakmai lehetőséget jelentenek.  2018-ban közel 50 kutatás fut, Magyarországon, megközelítőleg 1500 beteg részvételével kilenc különböző terápiás területen. A vizsgálatok közel ötven százaléka az onkológiához köthető, de kutatások folynak a gyulladásos megbetegedések, a neurológia, a fájdalom, a védőoltások, illetve a szív-és érrendszeri megbetegedések területén is.

"Hatalmas büszkeség számunkra, hogy Magyarország az élvonalban van a Pfizer országok között a klinikai kutatások terén. Hazánk jelenleg 4. a világszerte elindított klinikai kutatásokat tekintve és a 217 vizsgálati helyszínnel a 14. helyen áll a működő kutatási központok számában. Magyarországon olyan egyedülálló klinikai kutatásokat is végzünk, amelyek kizárólag hazánkban folynak, ilyen jellegű vizsgálatokat csak az Amerikai Egyesült Államokban végeznek még." - fejtette ki Vereckei Péter, a Pfizer Magyarország ügyvezetője. Vereckei arra a kérdésre válaszolva, hogy miért folynak ilyen nagy számban klinikai kutatások Magyarországon, több okot is megnevezett: a klinikai kutatásokra vonatkozó kedvező szabályozások, az előreláthatóság, a magyar szabályozó hatóságok megbízhatósága, illetve a kutatási helyszíneken dolgozó képzett és tapasztalt egészségügyi szakemberek mind kiváló alapot biztosítanak a Pfizer klinikai kutatásaihoz.

A növekvő erőforrásoknak köszönhetően 2016 óta a kutatási helyszíneken dolgozó munkatársak létszáma megduplázódott. A Pfizer INSPIRE (Investigator Networks, Site Partnerships and Infrastructure for Research Excellence) programjához már több neves hazai egészségügyi intézmény csatlakozott, és a vállalat jelenleg is azon dolgozik, hogy új partnerekkel működhessen együtt. 2012 óta működnek együtt a budapesti Uzsoki Utcai Kórházzal, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjával és a Miskolci Egyetem Klinikai Kutatói tanszékével. Mind a három intézmény Pfizer jóváhagyási igazolással rendelkezik, amely az évek óta tartó sikeres közös munkát pecsételi meg. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetemmel tárgyalnak, valamint további lehetséges kutatási helyszínekkel, amelyek kulcsszerepet játszhatnak a Pfizer magyarországi klinikai kutatásaiban a jövőben.

Forrás

pharmaonline.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!