Arts-in-Med – Egy művészdinasztia három tagjának estje

2018. október 1.

Az Arts-in-Med őszi programsorozatának nyitányaként Emődy Nóra zongoraművész és két virtuóz hegedűművész lánya, Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam adnak koncertet.

Emődy Nóra hat évesen kezdett zongorázni, először Heil Franciska, majd Schweitzer Katalin növendékeként. Tanulmányait Freiburgban, Rostockban és Mannheimban folytatta a Zeneművészeti Főiskolán, zongora, ének-zongora-duó, zongoraduó és végül zongoraszólista szakon. Jelentős művészi impulzusokat kapott Kurtág György, Paul Dan, Rados Ferenc és Schiff András mesterkurzusain.

A Brahms-Társaság, a Richard Wagner Társaság, a Soros-Alapítvány, a DAAD és a Banff Center for the Arts ösztöndíjasa volt. Szólistaként és a Horus Piano Duo tagjaként számos nemzetközi versenyen tüntették ki díjjal, így Németországban, Olaszországban és az USA-ban. Európa, Ázsia, Afrika és Amerika különböző országaiban adott koncertet, szólistaként fellépett a Bécsi Szimfónikusok, a londoni Royal Philharmonic Orchestra, a New World Symphony Orchestra, a Florida Symphony Orchestra, a Cairo Symphony Orchestra, a Qatar Philharmonic Orchestra, a Mexico State Symphony Orchestra, a Neue Philharmonie Westphalen, valamint a Prágai Rádió Szimfónikus Zenekara élén is.

Abouzahra Amira 2005-ben született, négy évesen a hegedűt választotta hangszeréül, azóta Gawrilenko Alexander tanítványa. Ötéves kora óta szerepel nyilvánosan, első fellépései között volt a Hemsbachban évente megrendezésre kerülő koncert, a Weinheimi Életrajzok rendezvénysorozat és a Concertino, a Fiatal Művészek Pódiuma Leutershausenben.

Közös koncertet adott Tino Oackal, Németország egyik legismertebb popegyüttesének, a Söhne Mannheimnak az énekesével, az Ománi Operaház meghívására négy koncerten lépett  fel  Omán fővárosában, a „Music by and for Children“ fesztivál keretein belül. 2014-ben Mexikóban játszott a Mexikói Állami Szimfónikus  Zenekarral, és a németországi  Bammentalban szintén nagy sikere volt. 2015-ben a világhírű Kremerata Baltica Kamarazenekar élén hallhattuk, és ugyanebben az évben a Mannheimer Abandakademie Kamarazenekarával is szerepelt.

A németországi Jugend Musiziert zenei  versenyen 2013-ban és 2016-ban első helyezést ért el , majd a Carl Schroeder Versenyen korcsoportgyőztes lett. A Virtuózok tehetségkutató verseny középdöntőse, és  a különlegesen tehetséges fiatalokat  támogató Domhof Alapítvány ösztöndíjasa.

Abouzahra Mariam 2008-ban született, és testvére, Amira példáját követve hároméves kora óta hegedűn játszik, Gawrilenko Alexander  tanítványaként. Négy éves korától számos koncerten lépett fel, így többek között  a Hemsbachban évente Régi Zene néven megrendezésre kerülő hangversenyen, a laudenbachi Luther Márton templom  kamarakoncertjén, Leutershausenben, a Concertino – Fiatal Művészek Pódiumán, és szerepelt a Weinheimi Életrajzok rendezvénysorozat keretén belül is. 2013-ban a Weinheimi  Zeneiskola sikeres koncertszerepléseiért díjjal tüntette ki.

2014 februárjában az  Arabesque International Koncertiroda szervezésében Omán fővárosának, Muscatnak négy iskolájában testvérével, Amirával együtt öt koncertet adott. 2015-ben, hatévesen debütált a Mannheimer Abendakademie Kamarazenekarával. Testvérével szintén fellépett Milánóban, a Világkiállításon.

2016-ban szüleivel és testvérével családi koncerten szerepelt Muscatban, és hat iskolában workshopot is tartott. A németországi Jugend Musiziert zenei versenyen első helyezést ért el, majd a sondershauseni Carl Schroeder Versenyen korcsoportjának győztese lett. A 2016-os Virtuózok tehetségkutató verseny középdöntőse, és a különlegesen tehetséges  fiatal zenészeket  támogató Domhof  Alapítvány ösztöndíjasa.

Emődy Nóra zongoraművész és két virtuóz hegedűművész lánya, Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam koncertje október 8-án, 18 órakor kezdődik a Szigeti úti, első emeleti tanácstermünkben.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!