Az epesav okozta megbetegedések terápiájának új irányai

2018. augusztus 13.

Az epesav okozta megbetegedések - köztük a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső és a vastagbélrák - terápiájának új irányait mutatta be dr. Hegyi Péter professzor, aki kutatótársaival a napokban számolt be erről a Physiological Reviews nevű szaklapban.

A karunkon 2016 óta működő Transzlációs Medicina Központ vezetője az MTI-nek elmondta: az epesavak élettani és klinikai tulajdonságairól eddig is számos közleményt publikáltak, azonban olyan összefoglaló, amely ezt a két területet együttesen, transzlációs megközelítésében tárgyalja, eddig még nem született.

Mint kifejtette, az emberi szervezet által termelt epesav 95 százaléka a vékonybélből visszaszívódik, 5 százaléka pedig kiürül. Amennyiben az epe összetétele, mikrobiológiája vagy útvonala megváltozik, az komoly betegségek kialakulásához vezethet.

A tudományos cikkben mintegy tíz olyan gyógyszeres "támadási pontot" is azonosítottak, amelyekre ható gyógyszerek kifejlesztésével helyre lehet állítani az epesav normális körforgását és összetételét. Ezáltal csökkenteni lehet a betegségek kialakulásának esélyét és a már fennálló kóros állapot súlyosságát.

Dr. Hegyi Péter az összefoglaló jelentőségét érzékeltetve hangsúlyozta, hogy a közlemény több, jelentős népegészségügyi problémát okozó betegségben - mint például a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső és a vastagbélrák - új terápiás útvonalakat tár fel, így jelentősen serkenti azok terápiájának további kutatásait és gyógyszerfejlesztéseit.

A közlemény szerzői bíznak benne, hogy felfedezéseik mihamarabb a betegek javára fordítható gyógyszerekké, terápiákká válnak.A kutatási módszerre térve dr. Hegyi Péter kifejtette, hogy a transzlációs medicina a különböző szakterületek - köztük az alap- és a klinikai kutatás, az informatika és a statisztika - között felgyorsítja az információáramlást és elősegíti, hogy a tudományos eredmények mihamarabb a betegek javát szolgálják.

Forrás

MTI

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!