„A legintenzívebb az első három nap volt” - Research Camp 2018

2018. július 31.

Interjú Gedei Alexandrával, karunk hallgatójával, a Research Camp vezető szervezőjével

Karunk adott otthont július 19-e és 22-e között az első alkalommal megrendezett nemzetközi hallgatói tréningnek, amire 25 orvostanhallgató érkezett a világ minden kontinenséről. A tréning az IFMSA (Világ Orvostanhallgatóinak Egyesülete) hivatalos eseménye volt, melynek rendezési jogát a PTE ÁOK Orvostanhallgatók Egyesülete indiai, szudáni és román társszervezetek pályázatával versenyezve nyerte el. A program azt tűzte ki célul, hogy a hallgatók képesek legyenek önálló kutatás megvalósítására, ami alkalmassá teszi őket arra, hogy a SCORE (Standing Committee on Research Exchange) program keretein belül bekapcsolódhassanak egy szabadon választott munkacsoport kutatómunkájába.

 

Schweier Rita írása

 

- Hogyan épült fel a négy napos tréning programja?

- A tábor során a hallgatók megismerkedtek a kutatási módszertan alapelveivel. A négy nap alatt arányosan osztották el a trénerek a témaköröket, az egyszerűbbektől a komplexebbekig. A képzés délelőtt 9 óra és este 8 óra között zajlott, kisebb szünetekkel és ebéddel. A legintenzívebb az első három nap volt. A diákokat három fős csoportokba osztották, ez a trió együtt dolgozott ki egy kutatási tervet, amit a negyedik napon egy verseny keretében prezentáltak. Az első helyezést Hassan Moradi (PTE), Koszoru Kamilla (SOTE) és Danilo Markovic (Szerbia) nyerte el, “ The impact of Mediterranean diet on the 10 year risk for fatal cardiovascular event in Iran” című tervével.

- Honnan érkeztek a trénerek? Mit lehet tudni róluk?

- A trénerek az IFMSA International Team-jének a tagjai. Hárman érkeztek hozzánk: Kate Wang Norvégiából, SCORE Director, valamint a két Developement Assistant: Meritxell Mallafre Larrosa Katalóniából, és Tarek Turk Szíriából.

- A diákok honnan jöttek?

- A világ minden tájáról érkeztek a diákok, a legtávolabbi országok Mexikó és Ausztrália voltak. Érkeztek továbbá Egyiptomból, Palesztinából, Izraelből, valamint a környező európai országokból: Szerbiából, Romániából, Csehországból, Görögországból, Máltáról, Olaszországból és Angliából. Mellettük egyetemünkről, Debrecenből és Budapestről is jöttek hallgatók az angol és a magyar programból.

- Hogyan nyilatkoztak a szakmai program zárultakor a hallgatók, mit jelentett számukra ez a négy nap?

- Visszajelzéseik alapján a képzés hasznos volt számukra. Többségük első-, másod-, illetve harmadéves orvostanhallgató volt, akik nem rendelkeztek semmilyen tudományos ismerettel arról, hogyan kell felépíteni egy kutatást. A tábor végére azonban mindannyian képesek voltak önállóan kidolgozni egy tervet.

- Miként vélekedtek Pécs városáról a szabadidős programok kapcsán?

- Az intenzív képzések közé illesztettük délután vagy este a szabadidős programokat. Részt vettek a magyar fejlesztésű InSimu diagnosztikai versenyen, látogatást tettek a 3D Nyomtatási Központban, és megismerkedhettek Pécs történelmével, nevezetességeivel is. A város hangulata magával ragadta őket, többen itt is maradtak, hogy még többet fedezhessenek fel a baranyai megyeszékhelyből.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!