Kollégiumok, bérek, nyelvvizsga - a vidéki egyetemek fóruma

2018. június 25.

A vidéki egyetemek égető problémáiról volt szó azon a múlt heti rendezvényen, amit a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Miskolci Egyetem intézményi szervezete rendezett. Kollégiumok, bérek és a 2020-tól kötelező nyelvvizsga - ezek a témák is előkerültek a tanácskozáson, amin részt vett dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Tőrös Szilárd, az FDSZ elnöke, valamint dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora.

Dr. Dabasi Halász Zsuzsanna, az FDSZ Miskolci Egyetem intézményi szervezetének elnöke elmondta, hogy a kormány a "Fokozatváltás a felsőoktatásban" című stratégiát kívánja tovább folytatni, és a következő időszakban az infrastruktúra fejlesztése kapja a legnagyobb hangsúlyt. Többek között az egyetemi laboratóriumok magas szintű technikai fejlesztését szeretnék elérni.

Dr. Horváth Zita helyettes államtitkár megemlítette azt is, hogy a vidéki és budapesti felsőoktatásnak rendkívül súlyos gondja a kollégiumhiány. Miskolc ugyan ezen a téren jól áll, de vannak olyan nagyvárosok, ahol súlyos kollégiumhiány lépett föl. Ezért a kormány új kollégiumok építését, valamint a régiek komfortosabbá tételét tervezi.

A vidéki felsőoktatásnak még mindig nagy problémát jelentenek az úgynevezett PPP-projektek, amelyek kiváltása már megkezdődött az elmúlt években, de a tervezettnél lassabban halad. Az elkövetkezendő időszakban ezeknek a konstrukcióknak az állam által való kiváltása nagyobb hangsúlyt kap.

Dr. Horváth Zita úgy látja, hogy a vidéki egyetemekre jelentős veszélyt jelenthet a 2020-as év, amikor a felsőoktatásba már csak emelt szintű érettségivel és nyelvvizsgával lehet majd belépni. Ezt a határt a felsőoktatási államtitkárság szeretné módosítani. A szigorítás egyébként a Miskolci Egyetem műszaki karait is súlyosan érintené, mert a ma felsőoktatásban tanuló fiatalok nem rendelkeznek a 2020-ra előírt kompetenciákkal. Ha mégis bevezetik az új szabályt, akkor a vidéki egyetemeknek komoly létszámcsökkenéssel kell számolniuk, ami nemcsak az intézményeket, de a vidéki fiatalokat is hátrányosan érinti majd, hiszen nem juthatnak be a felsőoktatásba. Ezzel kapcsolatban a helyettes államtitkár hangsúlyozta, a közoktatásban eredményesebb idegennyelv-oktatásra van szükség.

A szakszervezet számára a bérekkel kapcsolatos kérdések voltak a legfontosabbak. Dr. Dabasi Halász Zsuzsanna szerint a helyettes államtitkár is egyetért azzal, hogy a felsőoktatásban dolgozók bérkérdése égető és megoldatlan probléma. A szakszervezet ezzel kapcsolatban megfogalmazta öt pontból álló követelését. A legaggasztóbb a fiatal oktatók helyzete, mert nem látják biztosítottnak az utánpótlást. Mivel ma egy negyedéves doktorandusz-hallgató ösztöndíja magasabb, mint a tanársegédek nettó fizetése, a doktoranduszok nem lépnek át tanársegédi státuszba, hanem elmennek a versenyszférába.

Forrás

boon.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!