Javítják az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményeit 16,5 milliárdból

2018. június 15.

Összesen kb. 21.000 db ápolási eszköz került 64 ÁEEK fenntartású intézmény 71 telephelyére és a három egyetemi helyszínre.

Összesen kb. 1400 db elektronikusan mozgatható multifunkcionális ápolási ágy, intenzív ágy és kiegészítőit szállítottak idén május végétől június végéig a kórházakba, s ezzel véget ér az ápolási eszközbeszerzés első üteme - adta hírül az ÁEEK közleményben.

Az EFOP-2.2.0-16-2016-00003 ,,Egységes ápolási eszközpark kialakítása" elnevezésű projekt első szállítási ütemének részeként 80 db elektronikusan mozgatható multifunkcionális ápolási ágy, 12 db intenzív ágy, a hozzájuk tartozó infúziós állványok, matracok és kórházi textíliák, továbbá antidecubitus matracok szállítása történt meg ezen a héten Szombathelyre, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kiemelten fontosnak tartja az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményeinek javítását, ezért két projekt keretei között, összesen 16,5 milliárd forintot fordít erre a területre. 8 milliárdos fejlesztés keretei között megújul a kórházak ápolási eszközparkja, és további 8,5 milliárdos beruházással a nővérszállók felújítása és új szállók kialakítása történik meg 2020 első negyedévének végére.

Összesen kb. 21.000 db ápolási eszköz - többek között intenzív ágyak, korszerű betegágyak, felfekvést megelőző matracok, gördíthető infúziós állványok, fecskendős infúziós pumpák - beszerzése járul hozzá a megfelelő eszköz ellátottság megteremtéséhez és a szakdolgozók munkakörülményeinek javításához 64 ÁEEK fenntartású intézmény 71 telephelyén és a három egyetemi helyszínen. A 8 milliárd forint összköltségű, az ÁEEK konzorciumvezetésével és a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem részvételével megvalósuló projektnek köszönhetően kb. 3.700 fő képzése is megvalósul 61 helyszínen, egyrészt az újonnan beszerzett eszközök eredményes alkalmazása és a biztonságos és szakszerű betegmozgatás elsajátítása, másrészt a kiégés megelőzése érdekében.

Az EFOP-2.2.0-16-2016-00001 ,,Egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztése" elnevezésű projekt a szakmailag felkészült, elkötelezett egészségügyi szakemberek megtartása, a szakma elhagyás, illetve az egészségügyi humánerőforrás elvándorlásának megelőzése érdekében 14 megyei kórház 16 helyszínén - többek között Szombathelyen új nővérszálló kialakításával - fejleszti az egészségügyi szakdolgozók lakhatási körülményeit. A szakdolgozók elhelyezési lehetőségeinek bővítése és a szállók színvonalának emelése a munkavállalók számára vonzóbbá teszi a felkínált munkahelyeket, az egészségügyi intézmények vezetői számára pedig újabb eszközt biztosít a jó szakemberek megtartására és a hiányszakmák betöltésére. A fejlesztések az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg."

Forrás

Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!