A következő ötven év fejlődése - jövőkonferencia a Szentágothai Kutatóközpontban

2018. június 8.

Bár a robotok számát tekintve Dél-Korea, Japán és Németország áll az élen, nemsokára akár Pécsett is nyírhatják a robotok a füvet, vagy épp telepíthetnek virágokat a kertbe. Június 7-én a Szentágothai János Kutatóközpontban mutatták be a talán nem is olyan messzi jövőt az érdeklődőknek.

Előnyünkre vagy hátrányunkra válhat az, hogy minden megállás nélkül fejlődik? - többek között erre a kérdésre kereste a választ a pécsi egyetemen megtartott Jövőkonferencia, amelynek keretében robotokat, végtagokat és szobrokat készítő nyomtatókat lehetett megcsodálni.

Létezik olyan veteményes, ahol sem kapálni, sem öntözni nem kell. Csak élvezni az ott megtermelt gyümölcsöt, zöldséget. A robotok világában ugyanis már évekkel ezelőtt kifejlesztették azt a típust, ami képes elvetni a magot, majd olyan szinten gondozni a növényt, hogy az embernek csak a terméssel kell foglalkoznia.

Schlepp Péter pécsi villamosmérnök, informatikus szerint a robotika hihetetlenül gyorsan fejlődik, és meg fogja változtatni az emberek életét. A robotok elvégzik majd helyettünk a monoton tevékenységeket, de ezzel párhuzamosan számos új szakma alakulhat, hiszen azok tervezése, építése, karbantartása, programozása munkát is ad majd.

Pécsett nemrég mutatták be azt a műbőrt, ami képes vérezni, ha megszúrják. Ezt is egy 3D nyomtató segítségével állították elő. Itt fejlesztik azt a művégtagot is, ami elektronikával ellátva sokkal precízebben képes segíteni a viselőjének.

“Nemcsak a precizitás az előnye ennek a művégtagnak, hanem hogy olcsóbb is, valamint a nyomtató segítségével folyamatosan lehet gyártani viselőjének az újabb és újabb művégtagot, ha esetleg a korábbit kinőné vagy eltörné. Ez főként gyermekeknek nagy segítség” - mondja Péter Attila, aki azon dolgozik, hogy akár egy éven belül rászorulókon is segítsen ez a kar.

Az egészségügy, és ezen belül a sebészet a következő 50 évben várhatóan sokkal nagyobb fejlődésen fog keresztülmenni, mint az elmúlt több száz évben - mondják a szakemberek. A robotsebészettel soha nem látott lehetőségek nyílnak meg.

Pécsett, az országban elsőként mutatták be a 3D nyomtatást a művészetben is. A jövőben ennek köszönhetően már nem biztos, hogy utaztatni kell a pécsi egyetemisták szobrait, hanem elég lesz, ha egy fájlban átküldik azt a kiállítónak, aki a kiállítás helyszínén nyomtatja ki azokat. Külföldön már van erre példa, idehaza a Pécsi Tudományegyetem alkalmazná a módszert először.

Pécsi pszichológus hallgatók is tanulják már, hogy a jövőben nem feltétlen kell a bűnözőket “kergetni”, elég csak az internetre fellépni, mert ott rájuk találhatunk.

“Egyre nagyobb teret hódít az internetes bűnüldözés, már az Interpolnak is külön szektora van ennek megszűrésére. A csempészet és a tolvajlás sem a kiskertből való eltulajdonítást jelenti, a bitcoin rendszernek köszönhetően már az interneten zajlik a kisüzemi csempészet” - avat be a részletekbe Esztergomi Gergely, aki pszichológusként foglalkozik a jövő bűntényeivel.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!