Dr. Gerlinger Imre professzor Indiában oktatott

2018. április 24.

Bangalore-ban, az indiai "Szilícium-völgyben" oktatott a közelmúltban ottani kollégákat dr. Gerlinger Imre professzor, a Pécsi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója.

Gerlinger doktor Indiában egyszerre találkozott a legmodernebb technológiával és a legnagyobb nyomorral. A professzor az éveken át mostohagyerekként kezelt agyalapi sebészet rejtelmeibe vezette be a kurzus résztvevőit, egyúttal megismerkedhetett az indiai "Szilícium-völgyként" számon tartott, 10 milliós Bangalore várossal és térségével is.

"A fül-orr-gége sebészetnek és az idegsebészetnek van egy határterülete, ez pedig az agyalapi sebészet" -  mondta a professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, hozzátéve, hogy a területet érintő jó és rosszindulatú daganatok, gyulladásos elváltozások, fejlődési rendellenességek eddig gyakorlatilag senkihez sem tartoztak. Pár évvel ezelőtt több kurzuson vett részt Olaszországban, ahol ennek a területnek az első számú szakértőjétől, dr. Mario Sannatól tanulhatta meg hat, a szakterülethez kapcsolódó nagyon komoly műtét elvégzését. A mostani indiai kurzusra egyébként az olasz szakembert hívták meg, ám ő nem ért rá, és ezért a pécsi orvost ajánlotta maga helyett.

Gerlinger professzor India harmadik legnagyobb városában mutathatta be indiai, észt és japán professzor kollégákkal együtt az általuk ismert műtéti eljárásokat az ottani fiatal szakembereknek. Az egyetemi kampuszon félórás előadásokat tartottak, délutánonként pedig gyakorlati foglalkozásokra került sor.

"Én is vittem magammal két fiatal kollégát, mert itthon nem nagyon van alkalom arra, hogy tetemeken gyakorolhassanak. Ezt hívja a szakma kadáver-gyakorlatnak" - fűzi hozzá a pécsi professzor, aki számára feltűnő volt, hogy Indiában mennyire felkészült sebészek dolgoznak. Ennek az az oka, hogy nagy a beteganyag, ugyanakkor az indiai szakemberek jóval kevesebbet keresnek, mint a mi orvosaink. Utazni nem tudnak, így kimaradnak a nemzetközi szakmai körforgásból is.

Érdekességként említette, hogy a megdöbbentő nyomor ellenére komoly magánklinikákkal is találkozott, van egy réteg, amelyik igénybe tudja venni ezek szolgáltatásait. Ám azt hátborzongató volt számára hallani, hogy emberek halnak meg úgy Indiában, hogy sehol, semmilyen nyilvántartásban nem voltak bejegyezve.

"Akinek a járdán van egy négyzetmétere, az már nem teljesen nincstelen. A gyerekek mezítláb járnak, mindezzel szöges ellentétben áll a csillogó partik világa" - mesélte.

Forrás

Zalai Hírlap

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!