Korszerűbb betegellátás pályázati forrásokból

2018. március 29.

A Klinikai Központ 2018-ban újabb európai uniós és hazai pályázati forrásokból teheti még korszerűbbé és hatékonyabbá a betegellátást. A beruházások révén az egészségügyi humánerőforrás fejlesztése és képzése, a betegbiztonság növelése, a mesterséges megtermékenyítés és az ápolás körülményeinek javítása, valamint ultramodern diagnosztikai eszközök beszerzése történhet meg a közeljövőben.

A Pécsi Tudományegyetem öt pályázat kedvezményezettjeként összesen csaknem 1,6 milliárd forintnyi támogatást használhat fel az egészségügyi fejlesztéseihez. Erről beszélt a március 28-ai sajtótájékoztatón Dr. Tóth Kálmán, a Pécsi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja és Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ elnöke.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a Klinikai Központ célja, hogy az általa ellátott betegek kivizsgálása és gyógyítása a lehető legjobb körülmények között valósulhasson meg. Az ennek érdekében benyújtott, a betegbiztonság növelését célzó pályázatok az infekciókontroll tevékenység hatékonyságának fejlesztése révén valósulnak meg. Ennek során a potenciális fertőzési források beazonosítása, a helyi fertőzés-megelőzési stratégiák, az izoláció szabályainak fejlesztése, a fertőtlenítés és a sterilizálás folyamatok szabályozása, a fertőzések továbbvitelének megakadályozása tehető még hatékonyabbá az új, modern készülékekkel és a központi hálózati vízellátó fertőtlenítő automata berendezés üzembe helyezésével.

A humánerőforrás-fejlesztés pályázat keretében a sürgősségi és az egynapos ellátásban dolgozók létszámát bővítik. A szakmai továbbképzések során hiányszakmákban dolgozó szakorvosokat és szakdolgozókat képeznek majd. Az Általános Orvostudományi és az Egészségtudományi Karokon tanuló hallgatók skill-, illetve szimulációs gyakorlatokon vehetnek részt, és az orvostudományi képzésben résztvevők egy részének a háziorvosi alapellátásban történő foglalkoztatása is megvalósulhat.

Korszerű ultrahang készülékek vásárlásával az urológiai műtőben használt laparoszkópos ultrahang berendezést cserélik le, illetve a kardiológiai diagnosztika során eddig nem alkalmazott érvizsgálat elvégzésére nyílik majd lehetőség.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közösen meghirdetett pályázat öt fő részből tevődik össze:

A mesterséges megtermékenyítések kategóriájába tartozó lombikbébi eljárásban (IVF) már eddig is komoly eredményeket ért el a PTE, aminek sikerét tovább növelhetik a pályázat keretében beszerzendő eszközök. Emellett az egynapos ellátások, a technológia igényes és az ún. „HiTech” diagnosztikai eszközökhöz kapcsolódó eljárások fejlesztése érdekében a Gyermekgyógyászati Klinika fül-orr-gégészete, a Reumatológiai és Immunológiai Klinika fizikoterápiás részlege, a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika műtője és az Urológiai Klinika kapnak új felszerelést, valamint az aneszteziológiai és az intenzív terápiás ellátás válik még biztonságosabbá ultrahang készülékek és gépi lélegeztetők beszerzésével. A betegek komfortjának növelését szolgálja az új, több funkciós, állítható betegágyak beszerzése.

A pályázatok tételesen, név szerint:

  • EFOP-2.2.18-17 számú A betegbiztonság fejlesztésének komplex programja a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában című pályázat: 188.823.370 Ft támogatási összeg
  • EFOP-1.10.2-17 számú Egészségügyi humánerőforrás-fejlesztés a Pécsi Tudományegyetemen című pályázat: 149.979.250 Ft
  • az EFOP-1.10.3-17 számú Szakmai továbbképzések a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központban című pályázat: 281.218.004 Ft
  • EFOP-2.2.20-17 Ultrahangos képalkotó technika fejlesztése a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában című pályázat: 47.404.100 Ft
  • ÁEEK-NEAK-EMMI-2017/1 számú Fekvőbeteg szakellátó intézmények beruházásainak támogatására – a gazdaságilag hatékony, struktúra-átalakításhoz, ehhez kapcsolódó szakmai és/vagy működési koncentrációt szolgáló infrastruktúra-fejlesztések megvalósítására című pályázat: 931.021.858 Ft

Forrás

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!