Profi életmentőnek készül a Tüke-díjas Pozsonecz Mária Dorothea

2018. február 5.

Pozsonecz Mária Dorothea, a PTE Általános Orvostudományi Karának hallgatója Életmentő emlékérmet kapott a pécsi Tüke Alapítványtól. 2016 márciusában ugyanis újraélesztette osztálytársát, akinek egy hirtelen rosszullét következtében leállt a szívműködése.

-Hogy is történt az eset?

-Ez még 2016 februárjában, pontosan két esztendeje volt a Nagy Lajos Gimnáziumban. Rosszul lett az egyik osztálytársam, leállt a légzése.

-Honnan vette a bátorságot, a szakértelmet, hogy újraélessze?

-Hosszú évek óta működik az iskolában elsősegélynyújtó szakkör Sárdi Ferenc mentőorvos vezetésével. Kitűnően szerepeltünk az országos versenyeken, többször is dobogósok lettünk, és én is tagja voltam a csapatnak. De bármelyik felkészült társam ezt tette volna, ha ő kerül hasonló helyzetbe.

-Első éves medikus. Az életmentés vitte az orvosi pályára?

-Édesapám sebész, édesanyám nővér volt sokáig, szóval a véremben van az egészségügy. Azért is jöttem zalai lányként a Nagy Lajos Gimnáziumba, hogy majd innen felvételizzek a pécsi orvosira. Egyébként már általánosban is tanultam elsősegélynyújtást, ennek is köszönhetem, hogy bekerültem Sárdi Ferenc tanítványai közé.

-Sokan tudják az elsősegélynyújtást, de a gyakorlatban kevesen mernek beavatkozni.

-Mi végig erre készültünk, a legváratlanabb helyzeteket imitálva, az artériás vérzéstől a gerincsérülésen át a szívmegállásig. Aki köztünk legalább fél évet eltöltött, az bármikor képes az életmentésre.

-Már a PTE Orvostudományi Karán gyakorol. Merre tervezi a jövőjét?

-Mindenképpen olyan területen, ahol a gyakorlatban kell beavatkozni. Lehet ez például a sebészet valamelyik ága, de most leginkább a katasztrófaorvostan foglalkoztat, hogy ott segítsek, ahol a leggyorsabban szükséges. Misszióban, olyan mentőcsapat tagjaként, akik földrengéseknél, tömegkatasztrófáknál a helyszínen tevékenykednek.

-Van ilyen Magyarországon?

- Az egyetemen is van műveleti medicina tanszék, beavatkozó orvoscsoport pedig több is létezik. Engem a pörgés éltet, az akciómunka, és jelenleg erre készülök, de a végzésig van még legalább öt év, és addig sok minden történhet.

-Ez akkor már régen nem hobbi. Van azért olyan is, amit lazításként csinál?

-Röplabdáztam a középiskolai csapatban, a diákolimpiát is megjártuk, most pedig az egyetemi csapatban szeretném folytatni a játékot.

 

Lendván is tanult, szlovénul is perfekt Pozsonecz Mária Dorothea, aki 1998-ban született Pécsett. A Zala megyei Kerkatestándon lakik, a szlovéniai Lendván járt általános iskolába, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, és most első éves a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Édesapja sebész a muraszombati kórházban, ő is Pécsett szerezte a diplomáját, édesanyja pedig a szociális iroda vezetője Lentiben. Nővére, Veronika a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen első éves hallgató, öccse, Róbert Szlovéniában jár középiskolába.

Forrás

Dunántúli Napló

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!