Dr. Pytel Bence: „Remélem, felismeréseinkkel segíteni tudjuk majd a klinikus kollégákat”

2024. február 13.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség „The Irene and Ivan Krisztinicz MD Memorial Student Award” vándordíjával tüntették ki dr. Pytel Bencét, a PTE ÁOK Anatómiai Intézetének tanársegédjét, melynek köszönhetően kutatási területe kapcsán előadást is tarthatott a szervezet 2023 őszi, Sarasotában megrendezett konferenciáján. A 2010-ben alapított vándordíj az elmúlt négy évben immáron háromszor került fiatal pécsi kutatóhoz.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (Hungarian Medical Association of America – HMAA) az Amerikai Egyesült Államokban működő, magyar származású orvosokat, kutatókat tömörítő önkéntes szervezet, amely a magyar orvosi hagyományok és eszmék megőrzésére, népszerűsítésére és ápolására, valamint a magyar orvosképzés támogatása céljából alakult, és több mint fél évszázados múltra tekint vissza.

A szövetség 2010-ben az Amerikai Magyar Orvosszövetség két vándordíjat is létrehozott az USA-n és Kanadán kívül tanuló fiatal kutatók számára. Az egyik a már említett „The Irene and Ivan Krisztinicz MD Memorial Student Award”, melyet 2023-ban a PTE ÁOK Anatómiai Intézetének tanársegédje, dr. Pytel Bence kapott.

„Az HMAA mint szervezet több részlegből, úgymond chapterből áll. A három fő chapter a Chasepeake Bay-i, a bostoni, valamint a magyarországi. Minden évben a magyar részleg tart nyáron egy multidiszciplináris konferenciát, melyet két fő cél köré szerveznek. Egyrészt lehetőséget kapnak a fiatal kutatók, hogy bemutathassák kutatásaikat, eseteiket, másrészről pedig a külföldön, főleg az USA-ban és Kanadában élő magyarok haza tudnak jönni az anyaországba” – mondta el dr. Pytel Bence.

„2023 augusztusában én is részt vettem ezen az eseményen, és az elhangzott előadások/ bemutatott poszterek közül az enyémet ítélték a legjobbnak. A fődíj pedig az volt, hogy Irene and Ivan Krisztinicz Awardee-ként az októberi HMAA fő konferenciáján bemutathattam a kutatásomat Sarasotában. A kiszervezet magára vállalta a kiutazási és lakhatási költségeket is, amiért ismét szeretnék köszönetet mondani.”

Magát a díjat évente egy főnek ítélik oda, az elmúlt négy évben pedig dr. Pytel Bencével együtt háromszor is pécsi kapta a rangos elismerést: 2020-ban dr. Lippai Bálint (vele korábban egy hosszabb interjú keretében beszélgettünk, mely ide kattintva olvasható), 2022-ben pedig Petneházy Zalán, a PTE KK Orvosi Képalkotó Klinika munkatársa volt a díjazott.

Dr. Pytel Bence a sarasotai konferencián „CRH neuronok funkcionális-morfológiai vizsgálata a Parkinson-kór rotenon modelljében” címmel tartott előadást. Fő érdeklődési területe a neurodegeneratív betegségekben fellelhető hangulatzavarok etiológiájának vizsgálata, a kórlefolyás közelebbi megismerése.

Kutatását 2018 óta a PTE ÁOK Anatómiai Intézet Hangulatzavarok Kutatócsoportjában végzi, dr. Gaszner Balázs egyetemi docens vezetése alatt. Reméli, hogy a terület jövőbeni felismerései, kutatási eredményei a későbbiekben a betegségek diagnózisában, terápiájában is hasznos segítség lesz a klinikus kollégák számára.

Elmondta, 2021 óta maga is tagja az Amerikai Magyar Orvosszövetségnek, ebben az évben vett először részt a nyári konferencián. „Magáról az egyesületről sokat hallottam előtte is, hiszen a kari TDK Konferencián minden évben felajánlásokkal segítik a Tudományos Diákköri Tanács (TDT) munkáját. 2020-2023 között a TDK titkára voltam, ahonnan sikerült közelebbről is megismerkednem a HMAA-val. A magyar chapter vezetőségében több pécsi munkatárs is van, külön kiemelném dr. Kanizsai Péter tanszékvezető urat, aki jelenleg az HMAA Hungarian Chapter elnöke” – jegyezte meg.